Báró Vilmos

2019.11.07. 07:00

Túlcukrozott életünk és a hormonok

Dunaújvárosi SZC Hild József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája

Fotó: mali maeder fotója a Pexels oldaláról

Amint az számos írásból, interneten elérhető értekezésből megtudhattuk, a cukor energiát ad, bizonyos mértékű fogyasztása hasznos is lehet a szervezetünkre. Arra azonban figyelnünk kell, hogy a túl nagymértékű cukorfogyasztás károsítja a szervezetet. Az elhízáson kívül a fogszuvasodás és a cukorbetegség okozója is lehet.

Nem csak az édességekben található cukor, hanem kenyérfélékben, konzervekben, sőt még felvágottak is tartalmaznak egy bizonyos menynyiséget. Ezért is érdemes a fehérjetartalom mellett a cukor mennyiségét is figyelni a fogyasztani kívánt termékek címkéin. Fogyasszunk inkább természetes forrásból származó cukrot, például gyümölcsöket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberi szervezet napi cukorbevitele nem érheti el az egész energiabevitel 10 százalékát, de az 5 százalék alatti energiabevitel, ami 5 kockacukornak felel meg akár egészséges is lehet a szervezetnek.

Az ünnepek közeledtével figyeljünk a sok édesség fogyasztására, sajnos ilyenkor nehéz ellenállni a finomabbnál finomabb szaloncukroknak, házi készítésű süteményeknek. A tél, a „korán sötétedés” beköszöntével a legtöbb ember közérzete is rosszabbodik, ezért kívánjuk annyira az édességet, ami a sok cukron kívül ráadásul még boldogsághormont is tartalmaz. De a mérték ilyenkor is fontos!

Címkék#Séta-Hild

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!