Kugler Anna

2019.11.07. 07:00

Te mennyire ismered önmagadat?

Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Belegondoltál már abba, hogy miközben másokat próbálsz megismerni, saját magadról nem tudod, ki vagy valójában? Életed nagy részét kérdéssel töltöd el: ki vagyok én? Mik a céljaim, és vajon képes vagyok-e azok elérésére? A válaszokat valaki egész életében keresi, más hamar megtalálja. Számtalan módszer van arra, hogy te is azok közé tartozz, akik már céltudatosabban élik le az életüket. Ezekhez kérhetsz segítséget is. Például, ha kikéred mások véleményét magadról, ezzel viszszajelzést kapsz, szerintük milyen is vagy. Különböző önismereti teszteket is összeállítottak szakemberek kifejezetten erre a célra. Azonban vigyázni kell, ne vidd túlzásba a tesztek értelmezését! Törekedj arra, hogy ezekből a lényeget szűrd ki! Tudatosítsd a szerepeidet! Gondold végig, a mindennapi életedben milyen szerepeknek kell megfelelned! Tedd fel a kérdést: ki vagy te a baráti körödben, családodban, munkahelyeden? Gondold át, melyik szerepben mit tartasz fontosnak, mi az, amit jól, esetleg rosszul csinálsz, min lehetne változtatni. Ismerd meg a határaidat, és feszegesd azokat! Sokat megtudhatunk kitartásunkról, akaraterőnkről vagy arról, hogyan kezeljük a stresszhelyzeteket, ha kicsit megerőltetjük magunkat például egy erőnléti edzéssel. Próbálj ki valami újat, aminek kicsi, de jól mérhető a kockázata, és nézd meg teljesítményedet! Mit tapasztaltál magaddal kapcsolatban?

Az önismeret-fejlesztés nem egy-két napos munka. Egy egész életen át tartó folyamat, mialatt megbarátkozol saját magaddal. Ha belegondolsz, egész izgalmasan hangzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!