Vámos Viktória

2019.11.21. 07:00

Appok a tanuláshoz – Az alkalmazásokkal nem csak lazulni lehet

DSZC Szabolcs Vezér Szakgimnázium és Szakközépiskola, Pusztaszabolcs

Az internet világában egyre többen használnak a tanuláshoz is okostelefont, de sokan nem tudják, hogy milyen alkalmazásokat is töltsenek le erre a célra. Ezért szeretnék most párat „bemutatni”, hogy egy kicsit megkönnyítsem a dolgotokat. Én nem mindegyiket próbáltam még ki és van, amelyikről csak olvastam valahol. Ezek többnyire matek és angol/ nyelv tanulásához lesznek hasznosak, de akad 1-2 irodalom/ nyelvtan tanulást is segítő app.

Az első, amiről szó lesz az a Xeropan, ami az angolosoknak lehet egy kis segítség. Maga az alkalmazás „kinézete” kicsit játékos, ugyanis kis szigeteken (azok a szintek) kell haladnod, ahol az állatok a professzorok és ők adnak neked napi leckéket, amelyeket ha nem csinálsz meg, egy „elszégyenlő” hangot ad ki az app. Miközben a szinteken haladsz, érméket gyűjthetsz -ezzel motivál a játék-. Különböző témakörökön keresztül gyakorolhatod a nyelvet: „Rólam”, „Család”, „Nyelvtan”, stb. Kihívásos feladatokat is adnak a sziget állatkái, melyek a szókincs fejlesztésére szolgálnak. Vagy van olyan, amikor képeket és példamondatokat kell összepárosítanod, vagy látás és hallás alapján meg kell állapítanod, hogy hogy a szöveg nyelvtanilag helyes-e avagy sem. Ráadásul van benne szövegértés YouTube videók segítségével. Minden hét végén készít neked az alkalmazás egy összefoglalót, amelyben meg tudod nézni, hogy hol tartasz beszédben, beszédértésben, írásban, olvasásban, illetve szókincsben. És, ami nehezebben ment, abból állít össze a következő hétre feladatokat, hogy tudd gyakorolni.

Hogy továbbra is a nyelvtanulásnál maradjunk, a következő alkalmazás a Quizlet. Ez a szókincs fejlesztésére, a szavak tanulására fekteti a hangsúlyt. Alapvetően szókártyákra épül, melyeknek egyik felén maga a szó van, a másik oldalán pedig annak a definíciója. Ezeket a kártyákat saját magadnak is elkészítheted, de akár a kereső segítségével külön témákra is rá tudsz keresni, amelyekkel mások által elkészített kártyákkal tudsz szavakat tanulni az adott témakörben. Az app 4 különböző funkcióval segít: learn, cards, write, match. Arról, hogy melyik mire szolgál, arról az interneten bővebben tudsz olvasni, ha esetleg nem tudnád, hogy melyik mit jelent. A végén egy tesztfeladat segítségével megbizonyosodhatsz arról, hogy maximálisan elsajátítottad-e a szavakat.

Ez a 2 alkalmazás angol nyelven volt, viszont ha valaki még nincs azon a szinten, hogy például a nyelvtani kifejezéseket megértse angolul, ők se féljenek, ugyanis rájuk is gondoltam. Mégpedig az Angol Nyelvtan egész jól jöhet a kezdőknek, bár ehhez sajnos nincsenek gyakorló feladatok, mert ez inkább afféle nyelvtan könyv. Én még nem használtam, de 5-ből 4,8-as értékelést kapott, ami azért eléggé ritkaságszámba megy.

Egy másik szókincs fejlesztő szótár alkalmazás a Dictionary.com, amellyel számos nyelvről lehet oda-vissza fordítani, és a szinonimaszótár segítségével bővíthetjük a szókincsünket, és megnézhetjük a nap szavát is (az aznap leggyakrabban keresett szó). Viszont, ha valaki angol helyett másmilyen nyelven szeretne tanulni, akkor számára kezdésnek hasznos lehet a TripLíngö nevű alkalmazás. Ez főként utazáskor jöhet jól, nem is kifejezetten csak tanuláskor, mert többnyire az alapkifejezéseket tartalmazza. Mindig be lehet állítani a nyelvet és megmutatja a leghasznosabb szavakat, amelyekre szükséged lehet. Ráadásul, ha utazáshoz használod, akkor az adott ország sürgősségi számát is kiírja az orvosi szóhasználatokkal együtt. Fényképezéssel is lehet fordítani, illetve élő fordításra is alkalmas -bár ezt a 2 funkcióját még nem próbáltam ki-.

És most térjünk át idegen nyelvről egy kicsit a magyarra is. A TextFairy egy olyan alkalmazás, ami a beadandók megírásához jöhet jól (ha nyomtatottan kell beadni), mert ha a nyomtatott szöveget lefotózod (például könyvből), akkor a fontosabb, számodra hasznos részeket megszerkesztheted, így nem kell begépelned, ha esetleg nem lenne fent internetes formában az olvasmány. A másik app neve Versike, ami az általános iskolások és középiskolások számára egyaránt hasznos lehet, ugyanis ezzel a verseket és a memoritereket tudod kevésbé unalmasan megtanulni. Különböző nehézségi szinteken lehet tanulni; a játék magja egy fejtörő: az egyre fogyó szöveget látva ki kell egészíteni az adott verset. Közel 200 verset tartalmaz, melynek többségét modern magyar költők költeményei teszi ki, azonban néhány kortárs vers is fellelhető. Ha esetleg a megtanulandó mű nem található, akkor a Kapcsolat menüpontban beküldheted az oldal szerkesztőinek. Mielőtt elkezdenéd tanulni a memoritert, kiválaszthatod a nehézségi szintet, illetve a tanulni kívánt versszakot. A végén pedig ellenőrzés képpen be kell gépelned a megtanult szöveget. Ha csak egy betűt is elrontanál, akkor egy hangjelzés figyelmeztet, így ki tudod javítani és segítséget is kérhetsz. Haladásodról és eredményeidről folyamatos statisztikát kapsz majd.

Következő kategória a matek. Az első applikáció neve MatekTrükkök: játékosan fejlesztheted vele tudásod. Választhatsz egyjátékos illetve többjátékos módot. Tartalmazza az alapműveleteket, gyököket, négyzetre emelést, fejszámolásos feladatokat, és ezekhez hasonló finomságokat. A Mathlete szintén jól jöhet, ha a fejben számolást szeretnéd gyakorolni. A lényege igazából annyi, hogy az alkalmazás meg ad neked egy műveletet végeredménnyel együtt és el kell döntened, hogy igaz vagy hamis. Az utolsó matekos app a Photomata, melynek segítségével könnyedén kiszámolhatsz például egyenleteket. Le kell fényképezned a lapot, a képernyőn megjelennek a számok és, ha valamelyik számot nem jól olvasta be a telefon, akkor utólag ki tudod javítani a téves számot, majd megkapod a végeredményt. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne magad számold ki. Először próbáld meg egyedül, ha nem megy, akkor használd az alkalmazást, vagy esetleg ellenőrzéshez.

Végezetül egy olyan applikációról szeretnék írni, ami számomra hatalmas segítség volt. Én például, ha nagyon sok mindent írok fel a noteszembe, akkor egy idő után már elég átláthatatlanná válik az egész és összezavarodok, hogy mit mikorra kell megcsinálnom, megtanulnom, így nekem hatalmas segítség a ColorNote. Úgyhogy, ha te is hasonló cipőben jársz, akkor nagyon tudom ajánlani neked is. Ebben a kis „csodában” található naptár, ahova fel tudod írni, hogy aznapra éppen miből kell készülnöd, illetve kis listákra felírhatsz magadnak emlékeztetőket, házikat, amiket miután letudtál kihúzhatsz, mint egy papír alapú cetlin, de közben mégsem kell még azokat is külön magaddal hordanod, vagy a telefonod jegyzetébe írnod, mert egy idő után ott is kaotikussá válhat a helyzet.

Szerintem ezek az alkalmazások nemcsak a tanuláskor jöhetnek jól, hanem a mindennapi életben is. Remélem, mindenkinek segített egy kicsit legalább az egyik applikáció abban, hogy jobban és könnyebben menjen a tanulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!