Kővári Henriett

2019.11.14. 07:00

A sokoldalú művész sikeres életpályája

Csikós Árpád korai éveiről és a fotózásról mesélt

DZSC Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola és Szakgimnázium

Csikós Árpád fotóművész, oktató, kereskedő, üzletember, repülőgép-pilóta, jogász, de a végzettségei között ott van még a gipszkartonszerelő is. Mindent meg akar érteni, és amibe belefog, azt csak magas szinten hajlandó űzni. Mindezek mellett most életének egyik legsikeresebb szakaszát éli. Ahogy fogalmaz: „Az ember életében vannak hullámvölgyek, sikerszériák, én most épp egy ilyen sikerszériát élek.”

Hogyan emlékszik vissza a középiskolás korára?

– Gyorsan elmentek azok az évek. Kereskedelmibe jártam, minél előbb végezni és dolgozni akartam. Huszonkét lányra jutott négy fiú az osztályban. Persze, hogy imádtam.

A kereskedelmi után nem is tanult tovább?

– De, csak nem azonnal. Már felnőttként végeztem el a jogi egyetemet, akkor már családom is volt. A politika mellett kölyökként érdekelt a jog is, tizennégy évesen betéve tudtam A munka törvénykönyvét, amíg a haverok fejből nyomták minden Play­mate nevét, én ugyanígy voltam a felmondási idővel.

Ha visszagondol az eddigi életére, mennyire voltak meghatározóak a középiskolás évek?

– Tanulmányi szempontból semennyire. Emberi kapcsolatok tekintetében is inkább a felnőttkorom hozott sok gyümölcsöt. Tanítottam a főiskolán, ma már egyetemen, ebből rengeteget profitáltam emberi kapcsolatok tekintetében. De ez mind nem az iskolákon múlt, én nagyon későn érő kölyök voltam. Nézd meg, felnőttként végeztem jogot, felnőttként lettem repülőgép-pilóta, felnőttként ismertem meg a legközelebbi barátaimat. Rengeteg érdekes emberrel hozott össze a fotózás, hálás vagyok érte a sorsomnak.

Hogy jött a fotózás?

-Ó, az egy nagyon korai életszakaszból származó téma. Általánosban volt egy rakás szakkör, engem a politika és a fotózás érdekelt, így beiratkoztam a Panoráma- és a Fotószakkörre. Az előbbin a közéleti aktualitásokat beszéltük meg egy tanárral, az utóbbin fotóztunk és filmet hívtunk a laborban. Oda csak azért jelentkeztem, mert sötétben lehetett lenni a lányokkal. Bármit elkövettem, csak tanulnom ne kelljen otthon, azt utáltam.

Fel tud idézni valami igazán vicces fotózást?

– Igen, Detti… Akkor még alapvetően mindenkivel magázódtam, ma már kevésbé. Dettit fotóztam, és amikor eljutottunk arra a pontra, hogy „Detti, vágjon, kérem, erotikus fejet…” na, ott kitört belőlünk a röhögés, gyorsan kiderült, hogy fotózni csak tegezve lehet leginkább.

Meghatározó projekt a közelmúltból

Csikós Árpád legfontosabb munkái a közelmúltban láttak napvilágot. Mellrákos nőket ­fotózott mellrekonstrukció ­utáni állapotban, több kampányban is.

Az egyikben csak félmeztelenül, ez a kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy minden tizedik nő érintett Magyarországon. A másik a terhességi mellrákot dolgozza fel, mellrákos anyák szerepelnek a képeken a gyermekeikkel, akiket a betegség közben hoztak a világra. Óriási dolog ez! Aztán részese volt nemrég egy plakátkampánynak is tizenkét ismert emberrel. Kulka János mellett állt egy hónapig Budapest jó néhány poszterén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!