megelevenedik a kortárs irodalom

2018.06.02. 09:00

Szabó T. Anna érkezik a dunaújvárosi könyvhétre

Szabó T. Anna neve már ismerősen csenghet a gyermekkönyvtár látogatóinak, hiszen nem ez az első alkalom, hogy ellátogat hozzánk a népszerű írónő. Ezúttal június 7-én, a könyvhéten köszönthetjük újra.

Tóth Alexandra

Szabó T. Anna novelláskötetének megjelenésekor Fotó: MTI

Szabó T. Anna nem hagyományos költő, bár hagyományos témákat dolgoz fel. Ír szerelemről, halálról, örömről és fájdalomról, ám mindezt egy sajátos stílusban teszi. A művésznő líráját érzékenység, nőiesség, kíváncsiság és bátorság jellemzi, ugyanakkor ellentmondással teli alkotások is születnek tollából, és nem áll tőle messze a humor sem. Írói pályája során számos kötete jelent meg. A verses gyűjteményei után első novelláskötete, a Törésteszt 2017-ben jelent meg, és mivel a József Attila-díjas író elsősorban lírában alkotott, nem is számított a hallatlan sikerre: a könyveket egy szempillantás alatt elkapkodták a szépirodalom kedvelői, és kénytelen volt után­nyomásokat gyártani a kiadó.

Szabó T. Anna novelláskötetének megjelenésekor Fotó: MTI

Elsődleges célközönsége 2012 óta már nem csak a felnőtt olvasó, ugyanis ebben az évben adta ki a nyolc ciklusba rendezett, hatvan versből álló gyermekkötetét. A Tatoktatok olyan verseket, mondókákat, nyelv­pörgetőket tartalmaz, ami a négy-tizenkét éves korosztály számára könnyen emészthető, élvezhető és szórakoztató.

Érzékenység, játékosság, kíváncsiság

Ugyanis a költő gyermekverseire is jellemző az a nyelvi játékosság, ami a felnőtteknek szóló műveiben megjelenik, valamint nem tehető zárójelbe az a könnyedség, elegancia, ami Szabó T. Anna egész életművét átjárja és körülöleli. A 17. gyermekkönyvnapok és a 89. ünnepi könyvhét alkalmából június 7-én 14 órakor tartott irodalmi délutánon az írónő hirdeti ki a szokásos olvasópróba eredményét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!