Folyamatosan halad a kettes számú csévélő indításának előkészítése

2018.03.29. 08:01

Áprilisban kezdődhetnek az összehangolt próbák a gyártó cég szakembereinek részvételével

Tavaly augusztus végén újraindultak a meleghengerműben a kettes csévélő telepítésének előkészítő munkálatai. A 2008-ban leállított beruházási folyamat hosszú „kényszerpihenője” miatt számos problémával szembesülnek a szakemberek, de lépésről lépésre úrrá lesznek a nehézségeken. Lontai Attila gyárvezetőtől kértünk rövid tájékoztatást a beruházás jelenlegi állásáról.

Szilágyi Irén, Szente Tünde

Áprilisban kezdődhetnek az összehangolt próbák Fotó: ISD DUNAFERR

A gyárvezető elmondta, hogy a tízévnyi állás bizony nyomot hagyott a berendezésen, sőt, utólag tervezési és kivitelezési hibák is kiderültek, de kollégáival azon dolgoznak, hogy megoldják a felmerülő problémákat, és ez sikerül is lépésről lépésre haladva. A tavalyi év végéig lezajlott a berendezés villamos és gépészeti felülvizsgálata, a szükséges javítások elvégzése. Megtörtént a hidraulikarendszer nyomáspróbája, befejeződött a motorok elektromos ellenőrzése, megforgatása is.

Áprilisban kezdődhetnek az összehangolt próbák
Fotó: ISD DUNAFERR

A berendezés egyes részeinek bemozgatási próbái decemberben és február elején zajlottak le a General Electric szakembereinek segítségével. A mozgatásokra részegységenként került sor, a formázógörgők, behúzógörgők, a dob és a kihúzókocsik külön-külön mozgatása is megtörtént már. Április elejére tervezik azt a fázist, amikor már össz­hangban kell mozognia a teljes berendezésnek.

A csévélővel kapcsolatos munkálatok mellett párhuzamosan folyamatban van egy új, nagy teljesítményű, Hercules gyártmányú munkahenger-csiszoló berendezés telepítése is a gyártóműben. Decemberben kezdődtek meg a berendezés fogadását előkészítő építészeti munkálatok.

A hidraulika-szabályzórendszer részegységei

A tervek szerint április elején érkeznek meg a gyártó cég szakemberei, hogy telepítsék és elindítsák a berendezést, ami május végére már normál üzemben működik majd. Az üzemeltető személyzet, köztük gépkezelő és karbantartó kollégák rövidesen Németországba utaznak, hogy helyszíni betanulás során szerezhessék meg a berendezés működtetéséhez szükséges speciális szakmai ismereteket.

Új elnök és titkár az OMBKE helyi szervezetének élén

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Vaskohászati Szakosztály dunaújvárosi helyi szervezete legutóbbi taggyűlésén elfogadta az elmúlt négy év munkájáról szóló beszámolót. Az elnök, a titkár és a vezetőségi tagok mandátumának lejártával új vezetőséget választottak.

A résztvevők elfogadták a beszámolót
Fotó: ISD DUNAFERR

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara konferenciatermében rendezett taggyűlés levezető elnöki tisztét Lontai Attila, a Vaskohászati Szakosztály korábbi elnöke látta el. A vezetőség beszámolóját a mögöttük hagyott ciklusról Józsa Róbert, a helyi szervezet elnöke ismertette. A jelenlévők szóbeli kiegészítésével a résztvevők elfogadták a beszámolót.

A leköszönő elnök

– A csökkenő létszám ellenére, közel kétszáz fővel még mindig a legerősebb kohász helyi szervezet vagyunk, amely az elmúlt négy évben a szűkülő források mellett is igyekezett színvonalas munkát végezni – fogalmazott Józsa Róbert. – Kedvező folyamatként értékelhetjük, hogy a kormány figyelme a bányászat után a kohászat felé fordult, amelynek eredményeként acélipari cselekvési programot hoztak létre és fogadtak el, megjelölve benne az érintett szakminisztériumok feladatait. Az acélipari stratégia kiemelt figyelmet fordít az acélipari képzés különböző szintjeinek támogatására.

A helyi szervezet az éves programjait az országos egyesület rendezvényeihez csatlakozva alakítja ki, igazodva a társszervezetek eseményeihez. Legértékesebb szakmai tevékenységük a klubdélutánok rendszere, amelyeken elsősorban az ISD Dunaferr társaságcsoportot érintő témákhoz és évfordulókhoz kötődően hangzanak el előadások. Meghívásra érkeznek úgynevezett „külsős” szakemberek, a városon belülről, de azon túlról is. A „Nyitás a város felé” koncepció keretében több gyár- és múzeumlátogatás is szerepelt a programok között. A szervezet évek óta legnagyobb létszámot megmozgató rendezvénye a Szent Borbála-szakestély, amelyen a társ­szervezetek képviselői is jelen vannak. A beszámolóban elhangzott az is, hogy a tagok közül Szent Borbála Emlék­érem kitüntetést vehetett át az elmúlt időszakban Hajnal Attila, dr. Kiss Endre, Józsa Róbert valamint Lontai Attila. Az egyesület tagjai rendszeresen publikálnak szakmai folyóiratokban, és kiveszik részüket a kohászati szakterülethez kapcsolódó közép- és felsőfokú oktatásból is.

AZ ÚJ ELNÖK

Cseh Ferenc 1987 óta dolgozik az ISD Dunaferr Zrt. nagyolvasztóművében. Üzemmérnök, gázkezelő, főgázkezelő, kohómester, kohófőmester, üzemvezető-helyettes, üzemvezető, termelésvezető, gyárvezető-helyettes beosztásokat követően 2009 óta gyárvezető. A Winkler Lajos Vegyipari Szakközépiskola után metallurgus üzemmérnökként végzett a NME Kohó- és Fémipari Főiskolai Karának metallurgia szakán. Folyamatosan képezte magát, így szerzett felsőfokú marketing-szak­oklevelet, letette a felsőfokú külkereskedelmi áruforgalmi szakvizsgát és több vezetőképző kurzust is elvégzett. 1986 óta az OMBKE tagja.

A taggyűlés – a négyéves ciklusok végén bevett gyakorlat szerint – a lemondott vezetőség helyére újat választott. A dunaújvárosi helyi szervezet új elnöke Cseh Ferenc lett, a titkári teendőkkel Kvárik Sándort bízták meg. A jelölőbizottság elnöke, Polányi Zoltán ismertette az újonnan megválasztott vezetőség névsorát. Angeli Tamás, Bánhegyesi Attila, Dani Bálint, Felföldiné Kovács Ágnes, Győri Richárd, Hevesi Imre, Illés Péter, Józsa Róbert, Kaszás Norbert, id. Kopasz László, Lantai Miklós, Mihalik Sándor, Pallag János, dr. Pázmán Judit, Polányi Zoltán, Szakács Sándor és Szente Tünde régi és új vezetőségi tagok képviselik a következő négy esztendőben az egyesület sokszínű tevékenységét. A szavazatszámláló bizottság vezetője, id. Kopasz László rendben találta és hitelesítette a szavazást. A szakosztályi küldötteket is megválasztotta a taggyűlés.

AZ ÚJ TITKÁR

Kvárik Sándor a Bánki Donát Szakközépiskolában 1984-ben szerzett kohász végzettséget.

Tanulmányait a NME Kohó-és Fémipari Főiskolai Karának metallurgia szakán folytatta.

A hét szemeszterből két félévet az ipari hátterű képzés keretében a Dunaferrnél, az Inotai Alumíniumkohónál és a Diósgyőri Kombinált Acélműben töltött el. Metallurgus üzemmérnök végzettséggel 1989-ben helyezkedett el a Dunaferrnél, a Nagyolvasztó Gyáregység ércelőkészítő és darabosító üzemében. Üzemmérnök, műszakos művezető, üzemvezető-helyettes, üzemvezető beosztásokat követően 2010-től a nagyolvasztómű termelésvezető-helyettesi munkakörét tölti be. 1990 óta az OMBKE tagja.

Bocz András szakosztályi elnök megköszönte az előző vezetés munkáját, és támogatásáról biztosította az újonnan megválasztott elnököt, titkárt és a vezetőség tagjait. Cseh Ferenc, a helyi szervezet új elnöke megköszönte a bizalmat, majd megígérte, hogy a múlt figyelembevételével, a tapasztalt és nyugdíjas tagokra is támaszkodva építik tovább a jövőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában