Kultúra

2017.08.29. 17:05

Közel kétszer annyi jelentkező! Felvételt hirdetett a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes

Büszkén kijelentheti a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes két művészeti vezetője, Szőke Genovéva és Suplicz Mihály, a Vasas nem veszített népszerűségéből, sőt!

Balla Tibor

A város legrégebbi, legnagyobb kulturális közössége, a Dunaújváros Vasas Táncegyüttes felvételt hirdetett. A meghallgatásra vártak hétfőn és kedden minden, néptánc iránt érdeklődő fiatalt 5-től 18 éves korig. Meglepő módon szinte minden korosztályból érdeklődtek is. Szemmel láthatóan a nagymúltú együttes ázsiója nemcsak megmaradt, de nőtt is, a tavalyi érdeklődők száma majdnem duplázódott.

Suplicz Mihály, a Vasas Táncegyüttes művészeti vezetője

Kétnapos felvételit hirdetett az együttes, amire igencsak élénk érdeklődés mutatkozott. Suplicz Mihály művészeti vezető elmondta, bár tavaly már indítottak olyan csoportot, ahová óvodásokat is felvettek, de most egy komoly változás van. A Vasas egy alulról építkező együttes, így időszakonként csoportban előrelépnek. Most jött el, hogy az ifjúsági csoportból a nagy együttes tagjai lesznek, az utánpótlásból ifjúsági, és így tovább. Ilyenkor indul egy teljesen új csoport is.

Szőke Genovéva és Suplicz Mihály el is beszélgetett az apróságokkal Fotók: Zsedrovits Enikő

A tavalyi minicsoport 12 tagja feljebb lép az előkészítő csoportba, és a helyükre csak abba a csoportba 14 új tagot tudtak felvenni. És ez még nem minden! Rajtuk kívül még 7 új tagot tudtak már működő csoportba integrálni. Jelentkezett 18 éves hölgy, aki már más együttesben is táncolt, érkezett egy 16 éves ikerpár, akik most vágnak neki.

A felvételiről akadtak, akik az induló csoportba kerültek, s voltak, akik már meglévőbe tagozódnak

Elküldeni lényegében nem kellett senkit, legfeljebb életkora miatt. Ének és ritmikai feladatokat kaptak a jelentkezők, majd életkoruknak megfelelő tánclépéseket kellett utánozniuk személyre szabottan.

Az oktatók is részt vettek a felvételin, így Pásztor Máté is

Az első biztos sikerélményt valószínűleg a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes decemberi jubileumi műsorában fogják megélni, amelyen már a most felvett tagok is felléphetnek majd, olyannyira, hogy a három előadásból egy kizárólag a jelenlegi együttes műsorából áll majd. Vélhetően az majd inspiráló lesz fejlődésükhöz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!