január elejéig látható

2017.12.03. 14:01

Marék Veronika életmű-kiállítás nyílt a Projekt Galériában

A művész 80. születésnapja alkalmából nyílt tárlaton a mesekönyv-illusztrációi mellett megjelennek a jól ismert mesehősöket ábrázoló tárgyak is.

Budapest, 2017. december 3. Marék Veronika mesekönyvíró, grafikus a 80. születésnapja alkalmából rendezett életmű- kiállításán a Budapest Projekt Galériában 2017. december 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a kiállítás megnyitóján kiemelte: az ember életében meghatározó, hogy gyerekkorában milyen világgal találkozik, milyen üzenetek jutnak el hozzá. Úgy fogalmazott:

„Marék Veronika világa olyan, amelybe a gyerekeinket szívesen engedhetjük be. Ma nagy szükség van arra, hogy ilyen értékekkel vegyük körbe a gyerekeinket és olyan világot tudjunk nekik mutatni, amelyben bátran hagyhatjuk őket szabadon, hiszen az valódi értékeket közvetít feléjük”.

Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatóhelyettese elmondta:

„Marék Veronika meséi örök érvényűek, rólunk szólnak, a mindennapjainkról. Egyszerű, rövid mesék, amelyek nem gügyögnek a gyerekekhez, nem akarnak álságos, naiv világot teremteni. Kapcsolatokról szólnak, érzésekről, az életünkről”.

Felidézte, hogy éppen ezen értékek miatt döntött úgy, hogy Boribon és Annipanni meséit bábszínpadra viszi, hiszen ezekben a történetekben pont annyi a dráma, amennyire egy kisgyermeknek szüksége van.

Az írónő meséiből készült Boribon és Annipanni című darabot 2013-ban mutatta be a Budapest Bábszínház. Az előadás még abban az évben elnyerte a színikritikusok legjobb gyerek- és ifjúsági előadásnak odaítélt díját.

Azóta is az egyik sikerdarabja a színháznak, az eddigi 140 előadását összesen 56 ezer néző látta – fűzte hozzá.

Marék Veronika a megnyitón köszönetet mondott a szülőknek, akik tovább éltetik meséit, pedig az ezredfordulón azt gondolta, hogy történetei felett már eljárt az idő, nem lesz rájuk többet igény. Hozzátette:

„Ennek ellenére most, 17 évvel az ezredforduló után is érzem az érdeklődést, a várakozást és remélem, hogy ha Isten is úgy akarja, ezt az érdeklődést új könyvekkel tudom majd megköszönni”.

A Móra Könyvkiadó tárlata a decemberben 80. születésnapját ünneplő szerző gazdag életművéből válogat. Az eredeti rajzok és a klasszikussá vált kötetek magyar és külföldi kiadásai mellett a művek alapján készült játékok és applikációk, valamint személyes tárgyak teszik teljessé a január elejéig látható kiállítást.

Borítófotó: Marék Veronika mesekönyvíró, grafikus a 80. születésnapja alkalmából rendezett életmű- kiállításán a Budapest Projekt Galériában 2017. december 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!