a kenyér világnapjára

2018.10.17. 13:00

A gyerekek gyúrták, szórták, sütötték...

A kenyér világnapját ünnepeltük tegnap. A Széchenyi Pékség jóvoltából fókuszáltunk helyben is alapvető élelmiszerünkre, szót ejtve természetesen a pékek áldozatos munkájáról is.

Körmendi Erzsébet

Ezer apró kéz lisztezte a speciális asztalt, gyúrogatta, hengergette a kovászos tésztát, hogy a kelesztést követően mini Dunaújváros kenyereként bújjon elő a kemencéből. Különleges kenyerek lettek ezek a nagy gonddal formált kis remekművek, ugyanis minden móriczos diák a saját szájíze szerint ízesítette, szórta lennel, tökmaggal, napraforgóval, szezámmal, illetve ezek kombinációjával, lehetőleg úgy – megjelölve –, hogy sütés után mindenki megismerje a sajátját. A diákok lelkesedése határtalan volt.

A Széchenyi Pékség gyakorlatilag kitelepült tegnap a Móricz Zsigmond Általános Iskola aulájának hátsó részébe. Az osztályok félórás váltásban, egymás után érkeztek a helyszínre, ahol Füredi Gábor mesterpék mutatta meg a gyerekeknek az alapanyagokat, és olyan látványosan ismertette velük a kenyér készítésének menetét, hogy még a nyolcadik osztályosok is kedvet kaptak a cipógyártáshoz. A diákok megismerhették a különböző liszteket, az ízesítő anyagokat, szagolhattak ipari kovászt, hogy lássák, állagra és szagra is milyen óriási a különbség ez és a pékmester által készített között.

Cserna Gábor polgármester (j) metszette be Dunaújváros kenyerét a sütés előtt. Mögötte balról Róka Sándor, a Széchenyi Pékség kereskedelmi vezetője és Füredi Gábor mesterpék
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

 

Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere is ellátogatott a programra, mi több, saját kezűleg vágta meg azokat a tésztákat, amelyekből a helyszínen sütötték Dunaújváros kenyerét. Nem a tetején, hanem az oldalán ejtette a vágást, ugyanis, mint megtudtuk, attól olyan különleges formájú a város kenyere, hogy az oldalán lévő bemetszésből kiindulva nyílik szét hosszában.

A Széchenyi valamennyi kenyeréből vitt is az intézménybe. Továbbá a pékség olyan eszközökkel is készült, amelyek által bemutathatta a diákoknak, miket használtak korábban a kenyér készítésekor, így szemügyre vehettük az eleik – a gyerekek dédszülei – dagasztóteknőjét, lisztszitáját, szakajtóját és sütőlapátját.

– A Pékek Világszövetsége 2001-ben úgy döntött, hogy október 16-a legyen a kenyér világnapja. A világnap jelentősége, hogy bemutassa a táplálkozásunk legfontosabb elemét. Magyarország 2004-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, és ma már több mint harminc országban ünneplik ezt a napot, főként karitatív jelleggel – a pékek gyerekeket, rászorultakat segítenek adományaikkal, bemutatják a kenyér készítésének folyamatát, a kenyér összetevőit. De ez a nap alkalmat ad arra is, hogy felhívjuk a figyelmet a pékek áldozatos munkájára. Mi most harmincféle kenyerünket hoztunk el bemutatni a gyerekeknek, és láthatják az újdonságunkat, a kovászos fehér kenyeret, ami a mai naptól lesz kapható az üzletünkben – tájékoztatta a média képviselőit Róka Sándor, a Széchenyi Pékség kereskedelmi vezetője.

Cserna Gábor polgármester elmondta lapunknak a világnaphoz kapcsolódóan, hogy Dunaújvárosban különleges jelentősége van a kenyérnek, hiszen amellett, hogy alapvető élelmiszerünk, országosan egyedülálló módon szolgál jótékony célokat. A Dunaújváros kenyere programot turisztikai elismeréssel is díjazták tavaly. – Jóleső érzés, hogy a kenyér erejével tudunk segíteni egyházat, civil szervezetet, intézményt, óvodát, iskolát. Ez a helyszín, a Móricz már élvezte ennek előnyeit, volt kedvezményezett. Ugyanilyen fontos, ez a mai akció is, hogy a felnövekvő gyermekek érezzék a jelentőségét mindennapi kenyerünknek, és megbecsüljék azt – mondta Cserna Gábor.

Szervezetet, egyesületet támogat

Dunaújváros önkormányzata és a Széchenyi Pékség által létrejött kezdeményezés révén, a különleges burgonyakenyér mindenkori eladási árából 50 forintot, minden negyedévben egy előre kiválasztott szervezet/intézmény vagy egyesület kap. Dunaújváros kenyerét egyedi szalag díszíti, megtalálhatják a pékségben és partnereinél, és találkozhatnak vele a városi rendezvényeken is. A „Segítsünk együtt a kenyér erejével!” jótékonysági akció eddigi kedvezményezettjei: a Jószolgálati Otthon Közalapítvány, a Családok Átmeneti Otthona, a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros, a Dunaújvárosi Óvoda és óvodai tagintézmények, az Esőemberek Szüleinek Egyesülete, a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Ifjúsági Egyesülete, a Móricz Zsigmond Általános Iskola, a Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület, a Dunaújvárosi HIT Gyülekezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!