installációkon a velünk élő történelem

2018.08.30. 10:00

Néprajzi kiállítás nyílt a MMK-ban

Múltunk peremén címmel nyílt néprajzi kiállítás Dunaújvárosban Szőgyényi Sándor családjának tárgyi hagyatékából. Kivételesen gazdag kiállítási anyag érkezett az MMK-ba.

Balla Tibor

Néprajzi kiállítás nyílt Múltunk peremén címmel a Munkásművelődési Központ­ban (MMK). A földszinti színházterembe toppanva múltidéző utazásra indulhatunk három generáció tárgyi hagyatékát szemlélve. A gyűjtemény gazdája, ifj. Jancsó Attila családját bemutató U alakú tárlatot lényegében egy szinte komplett berendezett szoba és egy alaposan felszerelt konyha közé installálták. Egyik oldalon a tisztaszobában az ágyon tornyosulnak a dunnák és a párnák, az éjjeliszekrényen ott pihen a kerek szemüveg, mintha most hagyták volna ott egy percre a Singer varrógépet, nyitva a varrós doboz, a fiókból kilógnak a stoppolófák, és mintha gazdáját várná a csizmahúzó is. Ha este lenne, a petróleumlámpa világítaná meg a bölcsőt és mellette a „Katit”, amelyben ott áll a gyereket szimbolizáló baba.

Valósághű alapossággal berendezett helyszínek
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A családi részen természetesen személyes tárgyak sorjáznak, de pontos kortörténeti relikviákkal. A munkakönyv, katonakönyv ma már nem a hétköznapok része, de emléklapot, személyi igazolványt, vázát, karórát ma is láthatunk, ha nem is ilyeneket. Idősebb Szőgyényi Ferenc első világháborús relikviái már aligha tartoznak a minden háztartásban megtalálható kategóriába, még ha Szőgyényi Ferenc vadászkalapjához hasonló már könnyebben fellelhető is. Ma még.

A konyhában a fehér abroszon megterítve három személyre, a mosdóállványon várakozik a főzött szappan. Mindennek megvan a helye, a szenes vasalónak, a borotvaélező szíjnak, a mángorlónak, a mérlegnek, a levesestálnak, a kávédarálónak, a szitáknak, a szűrőkanálnak csakúgy, mint a hurkatöltőnek. Külön helye van a kenyérdagasztó teknőnek is a Jancsikályha mellett. Mindennek megvan a helye, mint ahogy a kiállítás anyagának is a történeti visszatekintésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!