Az ideális páros: jó az edző, jó az alany

2018.02.27. 20:19

Vizsgamunka lesz hét végén a Vasas elleni mérkőzés?

Az EHF mesteredzői tanfolyamon nemrég húsz hallgató záróvizsgázott, és amennyiben az sikerült, megkapta a hallgató a legmagasabb edzői oklevelet. EHF mesteredzői bizonyítványt vehetett át György László. (Gyorsan leírom, az egykori dunaújvárosi sporttárs, Imre Vilmos is.)

Jankó Árpád

Íme a jobbkezes lövéssel így célozzuk a felső sarkot Fotó: ZsE

Mondhat bárki mást, szerintem a csapatsportok edzőjeként csak az juthat el magasabb szintre, aki maga is hosszú ideig kézilabdázott, futballozott, vagy más csapatsportot űzött. Asztalosként csak úgy kedvtelésből senki sem ér el BL-győzelmeket egy társasággal, akárhány szakkönyvet magol is be. Mégpedig jómagam olyan egykori játékosban képzelem el a sikeres edző figuráját, aki értékes jellemzőkkel, játékintelligenciával, empátiával, pedagógiai vénával, gyakorlati tudással, követhető felfogással (folytathatnám a sort) rendelkezik.

Belőlük lehetnek majd kiváló szakemberek megfelelő gyakorlati készségek, képességek birtokában.

– Nem volt könnyű ez a tanfolyam. A végén egy három tagú vizsgabizottság előtt kellett felelni tételek alapján. Hát bizony volt, akinek nem is sikerült a vizsga – emlékszik vissza György László. – Büszke vagyok arra, hogy mesteredző lettem. Sokat is tanultam. A sporttudomány különböző tételeit, lélektant, pedagógiát, edzéselméletet, számtalan gyakorlati fejezetet kellett átvenni. Hazai és külföldi előadóktól hallgattunk órákat. S bizony a tanulmányaim közben rá kellett jönnöm, hogy a kézilabda apró részletei is mennyire fontosak – fogalmazott lapunk megkeresésére György László, a DKKA mesteredzője.

Íme a jobbkezes lövéssel így célozzuk a felső sarkot Fotó: ZsE

Gondolom, a magas szintű képzés nem nélkülözte a menet közbeni számonkérést sem…

– Természetesen nem. Havonta volt felelés, házi feladat. Mondhatom: komoly nyomás alatt tanultunk. De így volt ennek értelme. S amit megtanultunk, azt meg kell csinálnunk majd a parkettán, a gyakorlatban. Olyan szituációkban, amelyek azért mindig mások, hiszen különböző emberekkel dolgozunk egy csapatban. Tehát a pedagógusi, az érzelmi rész is fontos a munkánkban.

Kedves mester, akkor most tisztázzuk: ki a jó edző tulajdonképpen?

– Az, aki tud közösséget formálni, szakmailag komoly tudással rendelkezik, felkészült. Össze tud rakni egy ütőképes csapatot az egyénekből. Ezek a tulajdonságok férfi- és női csapatokra egyaránt érvényesek. Ugyanis ez sem mindegy. Az ideális páros: jó edző, jó alany. Biztos vagyok abban, hogy ennek a színvonalas képzésnek hasznát fogom venni. A kiváló szakemberek hatása érezhető lesz a munkámban. Ráadásul ez a mester­edzői diploma a pro licences, a legmagasabb nemzetközi bizonyítvány az angol nyelvű szakdolgozat benyújtásával vehető majd át.

Nos, tehát túl van a vizsgán, amelyhez szívből gratulálunk, de engedelmével önnek szigorlatozni a kollokviumok után majd előttünk, a szurkolók előtt kell. Legközelebb a Vasas csarnokában.

– Megegyeztünk, rendben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!