Hírek

2017.08.30. 17:25

Webvaló a kamarában: A kis- és középvállalkozásoknak igyekeztek segítséget nyújtani

A kis- és közepes vállalkozásokat célozta meg a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara tegnapi rendezvénye, amely a digitális világban való eligazodásukat segítette.

Balla Tibor

Zsúfolásig nem telt meg a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara nagyterme, de szinte teltházat jelenthettek a szervezők, köszönhetően az ingyenes képzési lehetőségnek. Az első negyedórában pályázati lehetőségeket ismertek meg, majd a Google Digital Workshopján vehettek részt.

A Google Magyarország részéről Balog Gábor tanított Fotó: AG

A mintegy kétórás ingyenes segítségnyújtás két részből állt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részéről László Csaba, IKT tanácsadó ismertette a Modern Vállalkozások Programban rejlő pályázati lehetőségeket. Persze nem csak száraz felsorolásról volt szó, igyekezett hallgatóságát "képbe helyezni". Egyebek között elmondta, hogy bár az Európai Unió átlagánál is többet használjuk az internetet, a vállalkozások csak nagyon kis része képes, vagy akarja üzleti célokra is igénybe venni. Bár néhányan használnak vállalatirányítási rendszereket, de nagyon kevés, ahol termelésirányításra vagy ügyfélkapcsolati megoldásokra használnák. Az önvezető autók és az okostelefonok világában nyilvánvalóan ezen változtatni kell. Ebben nyújthat segítséget a Modern Vállalkozások Program.

A dunaújvárosi vállalkozások jó része nem szeretne lemaradni az internet nyújtotta lehetőségekről Fotó: Ady Géza

Egyrészt magával a pályázati lehetőséggel, amely még sokáig, 2019. március végéig áll nyitva, másrészt a programhoz kapcsolódó tanácsadói hálózattal, minősített beszállítókkal és a honlapon tudástárral. A pályázat - amely akár webáruház létesítésére is használható - rendkívül kedvező lehetőséget nyújt a digitális fejlesztésekre. A 10 százalék önerő mellé 35 százalék (40 is elérhető) vissza nem térítendő támogatás jár, és 55 százalék egy százalékos forinthitel a sikeres megvalósításhoz. A másfél éve kezdődött, 48 milliárdos keretösszegű pályázaton eddig 9000 vállalkozással vették fel a kapcsolatot, és 1500 újonnan bejegyzett informatikai fejlesztést segítettek 17 milliárdnyi forrással.

A második részben a Google Magyarország részéről Balog Gábor igyekezett felnyitni a vállalkozók szemét a küszöbön álló digitális áttörésre. A Google társadalmi szerepvállalásának keretében idén indította el ingyenes digitális workshopjait cégek vezetőinek, vagy kis- és közepes vállalkozások marketingmunkatársainak, magánszemélyeknek, akik saját internetes vállalkozás indításán gondolkodnak, vagy már belevágtak, de vezetési, marketingeszközökre vagy inspirációra van szükségük. Egyszerű, érthető online tananyagokkal segíti a kkv-at, amelyek szeretnék jobban megismerni az internet lehetőségeit, így növelni forgalmukat. Olyan sokkoló példákkal hívta fel a figyelmet a küszöbön álló globális változásra, mint hogy amíg a felnőttek átlagban harmincszor néznek a telefonjukra, a fiatalok ezt már átlagban százötvenszer teszik egy nap alatt.

Balog Gábor nagyvonalakban ismertette az alapvető módszereket, amellyel a weboldalak hatékonnyá tehetők és felhívta a figyelmet, hogy egyrészt lehetőség van egyórás, ingyenes, személyre szabott tanácsadásra is, illetve a program honlapján minden szükséges információ elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!