Hírek

2017.09.05. 17:35

Lázas előkészületek a Duna jegyében - országos könyvtári napok a JAK-ban

DUNAÚJVÁROS Két hónap alatt két nagy rendezvényt is tartanak a József Attila Könyvtárban. Gőzerővel dolgoznak az előkészületeken.

Balla Tibor

Az iskolai év kezdete egyben a szezon kezdetét is jelenti a kulturális intézményekben. Nincs ez másként a József Attila Könyvtárban sem, ahol már most gőzerővel dolgoznak az országos könyvtári napok október eleji rendezvénysorozatának előkészítésén.

A "Csak tiszta forrásból" Bartók Béla-i szlogennel hirdetett sorozat október 3. és 8. között, keddtől vasárnapig zajlik majd mind a felnőtt-, mind a gyermekkönyvtárban - mondta el lapunk kérdésére Tóth Éva, a József Attila Könyvtár igazgatója.

A gyermekkönyvtárban mindig zajlik az élet. Fábián Virág, Sarang Dániel, Váradi Zoltán és Nyuli Kristóf tegnap új olvasási tippeket kapott Törökné Antal Máriától, Marcsi nénitől az évkezdésre Fotó: Ady Géza

Minden esztendőben van egy kiemelt témakör, ami köré szerveződik a rendezvény. Az idei téma egy olyan, Duna menti település számára, mint Dunaújváros, nagyon aktuális és mindig időszerű: a víz. Mivel nagyon jó anyag gyűlt össze a Szalki-szigetről is, továbbá a kikötőről is remek dunaújvárosi képek vannak a birtokukban, úgy gondolták, ezekből készítenek egy válogatást, amit Hej, Dunáról... címmel egy kiállításban közszemlére tesznek. Ezen régi és mai képeket állítanak ki a "mi" Dunánkról a könyvtár emeleti kiállítóterében október 5-én.

Tóth Éva, a József Attila Könyvtár igazgatója elmondta, hogy az Arany János emlékév szellemében állítják ki Ádám Sándor fafaragó hatalmas Toldi reliefjét a könyvtár előterében a könyvtári héten, október elején.

Tóth Éva könyvtárigazgató komoly terveket dédelget Fotó: Zsedrovits Enikő

Az országos könyvtári napok minden napjának saját nevet adtak. A nyitónap nevét az aznapi előadás címe adta: A boldogság forrásai. Október 3-án, kedden az idősebb korosztály számára ikonikus egykori televíziós műsorvezető, Endrei Judit érkezik az intézménybe, akinek életmóddal foglalkozó kötetei megtalálhatók a könyvtárban. A képernyőről jól ismert televízióssal Kálnay Adél beszélget majd.

A szerdai nap az Információ- és tudásforrások címet kapta. Ekkor a középiskolásokat várják, hogy nem épp hétköznapi módon mutassák be a könyvtárat, a katalógusukat és adatbázisaikat. Egy gömbpanoráma felvétel készült a könyvtárról, ami lehetővé teszi, hogy egy virtuális könyvtári sétát tegyenek az épületbe látogatók. Persze a terek egyszerű bemutatása még nem lenne túl különleges. A könyvtár egy interaktív és folyamatosan frissülő tartalommal feltöltött túrát ígér. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a virtuális könyvtárba lépve az aktuális plakátok köszönnek vissza a falakról, az emeltre képzeletben fellépcsőzve be lehet lépni a katalógusokba, a helytörténeti, a műelemzés adatbázisba is. A bemutatót egy játékkal kötötték össze. A virtuális körséta után egy térképet kapnak a kezükbe a diákok és a valóságban is felfedezhetik a könyvtárt. Később is elérhető marad az országosan is unikálisnak számító alkalmazás a weboldalukon.

A csütörtök a Múltunk forrásai címet kapta, ekkor hallgatható meg Ferge Béla megszállottan elkötelezett zenetanár felnőtteknek szóló előadása Arany, Kodály és Bartók üzeneteiről, de előtte a gyermekkönyvtárban is tart egy előadást vers és zene kapcsolatáról. A víz, az élet forrása címet viselő pénteki napon Kércz Tibor természetfotós tart vetítéssel egybekötött előadást az Északi-sarkvidék élővilágáról. Egész héten amnesztiát hirdettek, következmények nélkül vissza lehet vinni a késedelemben lévő könyveket, vasárnap pedig ingyenes beiratkozást tartanak. Emellett gyerekprogramok is lesznek, novemberben pedig Ady-napokat rendeznek. Ezekre később visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!