Hírek

2017.08.30. 15:25

Kétszáznegyven kilométert úszik - Pár perc pihenőt tartott Földváron Hidvégi-Üstös Pál

Hétfőn délután pár perces pihenőre megállt a dunaföldvári csónakkikötőben Hidvégi-Üstös Pál ultratáv sportoló, aki a Duna programsorozat keretében végigússza a folyó magyarországi szakaszát Váctól Mohácsig.

L. Mészáros Irma

Tervei szerint hét nap alatt teljesíti a csaknem 240 kilométeres távot, napi harminc-negyven kilométert leúszva. A hétfői adag negyven kilométeres volt, Kulcsról indult, és Bölcskén pihent meg éjszakára az ottani gátőrség vendégszeretetét élvezve. A halk szavú, szerény ember, akit eddig a Tisza nagykövetének is neveztek, hiszen végigúszta, végig- és körbefutotta a Tiszát, nem mindennapi teljesítményekre képes. A többi között futott már Afrikában Fokvárostól Alexandriáig, a Nílusért Szudánban, végigjárta Közép-Ázsiát a magyar felfedezők nyomában.

Mivel ebben az évben a Duna Régió Stratégia soros elnökségét Magyarország látja el, ennek keretében vállalta a különleges kihívásokat kedvelő sportember a "70 maraton a Dunáért" program teljesítését. Ősszel a Duna forrásától futva tesz meg körülbelül háromezer kilométert tíz országon keresztül, a tervek szerint 72 nap alatt teljesítve a vállalást. A Duna-futásnak, a mostani úszásnak és az ezt megelőző, tavaszi Duna-menti tekerésnek, amelyet velocipéddel tett meg, az a célja, hogy felhívja a figyelmet Európa legfontosabb folyójára, amelynek tisztaságáért mindannyian felelősek vagyunk. Nem a maga dicsőségére úszik - mondta, az a vágya, hogy minél több emberhez eljusson a felelős környezetvédelmi szemlélet. Ezzel a teljesítményével szeretné felhívni a figyelmet teremtett környezetünk értékeire és védelmére.

Horváth Zsolt polgármester köszönti Hidvégi-Üstös Pált Fotó: LMI

Hidvégi-Üstös Pál ki sem jött a vízből Dunaföldváron. A helyi Vízisport Egyesület csónakkikötőjénél fogadta Horváth Zsolt polgármester köszöntését, és némi folyadékot és szőlőcukrot fogyasztott. Mind elmondta, hidegebb a folyó vize, mint gondolta, bár a ruha a beáramló vizet testhőmérsékletűre melegíti. A feladat nehézségét firtató kérdésre azt válaszolta, nem fizikálisan, hanem fejben, mentálisan kell erősnek lenni, de ehhez imádságaiban erőt kér és kap. Nem érmekért úszik, nem sportteljesítmény ez, más - tette hozzá. Azt örömmel állapította meg, hogy jóval tisztább a nagy folyó, mint feltételezte. Az egy kajakból és egy mentőcsónakból álló kísérőin kívül a Pentele-hídtól Dunaföldvárig követte az úszásban Szilágyi István, Dunaegyháza polgármestere.

Őszi futása során a sportember majd felkeresi a települések iskoláit, rövid előadással személyesen közvetíti a gyerekeknek a Duna-program üzeneteit. Reméli, hogy egy-egy szakaszon majd csatlakoznak a helyi fiatalok, sportolók kerékpárral, futással. A "70 maraton a Dunáért" program várhatóan október 21-én érkezik Dunaföldvárra.

A város polgármestere a sportoló teljesítményének elismerése mellett kifejezte, örül, mert minden hasonló program, amely médianyilvánosságot kap, hozzájárul ahhoz, hogy a település Duna-szakaszára felhívja a figyelmet. Sok még a feladat, hogy turisztikai szempontból egyre vonzóbb hely legyen a földvári Duna-szakasz, s a programok gazdagítására is törekszenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!