Hírek

2017.09.04. 23:22

Már dunsztolódik a finom lekvár és az ivólé az idei Tökfesztiválra

RÁCALMÁS Jelentjük: az ízletes sütőtöklekvárok formás kis üvegekben, a tök ivólevek bepalackozva várják a jövő hét végét. Tanúi voltunk a városvédők kétnapos, nagy befőzésének.

Körmendi Erzsébet

Bebizonyosodott az elmúlt tizenhárom évben, hogy a rácalmási városvédő asszonyok és férfiak nemcsak a fesztiváli hangulat fakasztásában, a szórakoztató műsorok összeállításában jeleskednek, hanem a konyhában is „tökösen” megállják a helyüket. Az előbbi jelzős szerkezet szándékos (nem nyelvbotlás): Tökfesztivál lesz jövő hét végén, amire már nagy a készülődés. A városvédők csapata megfőzte a töklekvárt és a sütőtökből készült üdítőt, amiből kóstolót is tartanak a rendezvényen. Képünkön Varga László (j) bárddal szeleteli lapkákra a csodás (viszont nagyon kemény) sütőtököt, a többiek, Vargáné Ancika, Bánhegyesiné Marika, Bodóné Marika, Kupszáné Vera, Czinkáné Ica és Maczekné Magdi tisztítja, magozza és darabolja apró kockákra a lekvárhoz.

Nyolcan állták körül a kúria gasztroházának hatalmas asztalát, amelyre egymás után kerültek fel az úgynevezett hegedűtökök - ebből a sütőtökfajtából készítik a lekvárt, az ivólevet, a tökös-mákos rétest. A Tökfesztivált szervező Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület elnökségi tagja, Bodnárné Surányi Gabriella egyike a fő gasztromágusoknak, tőle tudjuk, hogy ez a sütőtökfajta terem a legnagyobb mennyiségben, így ezt a legkönnyebb beszerezni, és a legelőször érik, nem kell kivárni, hogy megcsípje a dér, viszont sokáig eláll a pincében. Egy mázsa tök lapul a befőzés napján az asztal alatt, úgy tervezik, hogy ebből nagyjából 150 üveg lekvárt és körülbelül 200 liter üdítőt főznek az idei Tökfesztiválra, ami szeptember 15-16-17-én lesz a szokott helyen, a Jankovich-kúriában. Gabika azt is elárulja, hogy idén fahéjas és mézes, valamint chilis-csokis lekvárral készülnek - hagyományok szerint tartanak kóstolót, hogy bárki megízlelhesse a színtiszta sütőtök alapú, semmilyen szintetikus összetevőt nem tartalmazó, fantasztikus édességet, valamint az egyesület kasszáját gyarapító jelképes összegért árusítják, ami megmarad a fesztivál után, az kiváló karácsonyi ajándék lesz.

A rácalmási városvédők tökös csapata darabolás közben, elöl Bodóné Marika Fotók: Ady Géza

Bor Imréné Ildi hozzáteszi: a legjobbra kell törekedniük, úgy kell készítenünk a lekvárt és az üdítőt is, hogy az elnyerje a fesztiválra kilátogatók tetszését, mert ha nem ízlik, akkor a következő évben a kutya sem viszi majd... A lekvárt szépen feldíszítik, az összetevői is rajta lesznek egy díszes címkén. Az elkészítési módot sem titkolja az egyesület. A tököt meg kell hámozni, hosszában kettévágni és kiszedni a magját, majd éles nagykéssel centis szeletekre, majd a szeleteket apró kockákra kell darabolni. Bodnárné Gabika szerint a tök keménysége sokakat visszatart a készítéstől, de jóféle krumplihámozóval és éles késekkel könnyű boldogulni vele. A városvédő csoportban már szinte munkamegosztás van: Varga László bárddal szeli a töklapkákat, a többiek (Vargáné Ancika, Bánhegyesiné Marika, Bodóné Marika, Kupszáné Vera, Czinkáné Ica és Maczekné Magdi) darabolja apróra. A kockára vágott sütőtököt Borné Ildi és Bodnárné Gabi több lábasban főzi, azt mondják, két kilónál többet nem érdemes egy lábasba tenni, mert akkor lassan forr fel és könnyen leég. A tökhöz kevés vizet és ízlés szerinti mennyiségű cukrot, citromsavat kell tenni (utóbbi pikáns ízt ad a lekvárnak). A tök nagyon hamar megfő, aztán lehet ízesíteni például mézzel, fahéjjal, üvegekbe tölteni, tartósítószerrel megszórni és száraz dunsztba tenni. Mennyei csemege. Az ivólé is fantasztikus: 8 liter vízből és 80 dkg cukorból szirupot kell főzni, a másik edényben pedig puhára főzni 2 kg apró kockákra vágott sütőtököt, majd turmixolni azt. A pürésített tököt össze kell főzni a sziruppal, citromsavat, tartósítószer és 2 dl Piroska narancs ízű szörpöt önteni bele, és mehet is a palackokba, száraz dunsztba. Eláll egész télén, fantasztikus vitamin- és ásványianyag-forrás. Ildi azt mondja: neki van még három évvel ezelőtti lekvárja is, és az üdítőt is lehet akár egy év múlva is fogyasztani. Kóstolását mindenképpen ajánljuk a Tökfesztiválon!

Jókedvűen és mosolyogva tisztogatják, darabolják az alapanyagot

TEMPLOMOK, KÁPOLNÁK TÖRTÉNETE

A Tökfesztivál keretében szombaton (szeptember 16-án) és vasárnap (17-én) sétára invitálja a rácalmásiakat és az érdeklődőket Németh Miklósné alpolgármester. A séta során beléphetnek a városunkban található templomokba és kápolnába, megismerkedhetnek a történetükkel. Természetesen megtekintik út közben a feszületeket, vallásos tárgyú szobrokat is. A Jankovich-kúria bejáratától indul a kulturális és egyházi értékeket megismerő séta mindkét nap 14 órakor.

 

Bodnárné Surányi Gabriella és Bor Imréné Ildi mutatja a sütőtöklekvárral megtöltött, és a fotó kedvéért feldíszített üvegeket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!