Hírek

2017.02.14. 18:30

Perkátai fából vasparipa

Perkáta - Valóságos zártkörű múzeumot működtet a közeli nagyközségben Rajcsányi László. Csodás gyűjteménye sajnos csak ritkán kerülhet a kíváncsi szemek elé.

Balla Tibor

Most éppen néhány darabot már előkészített a szállításra, hiszen egy történelmi időutazás részei lesznek az Osztrák-Magyar Monarchia idejébe a Székesfehérvárott február 23-án nyíló "Azok a Boldog Békeidők" című kiállításon a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. A kiállítás érdekessége, hogy Rajcsányi László mellett a dunaújvárosi orvos, dr. Baráth Károly magángyűjteményéből is szerepelnek benne darabok.

Akár kerékpármúzeumnak is nevezhetnénk a különleges gyűjteményt Fotó: Ady Géza

De térjünk vissza a perkátai nyugdíjas házába! Legelébb is a gyűjtemény hangsúlyos részéhez, a kerékpárokhoz. A csaknem hatvan különleges darabot látva azt vélhetnénk, amióta az eszét tudja, a kerékpárok megszállottja. Pedig nem. Gyerekkorában egyetlen kerékpárja volt, egy, a 30-as évekbeli Kühne férfikerékpár, amit bérmálási ajándékként kapott 1954-ben. Ezt 15 évvel később elcserélte egy Sachs kismotorra Pusztaszabolcson. Legközelebb 2008-ban került kerékpár a házba, egy Puch Luxus kerékpár, fellelt állapotban, felújításra várva. A fordulat akkor következett be, amikor Németországból, Schweinfurtból megkereste Ruppert László, aki az interneten talált rá. Ő hazafias indíttatásból Magyarországon szerette volna elhelyezni évek alatt összegyűjtött veterán kerékpárjait. Így történt, hogy egyik nap megállt egy kamion a ház előtt, megrakva kerékpárokkal és alkatrészekkel. Ekkor minden eldőlt. Már nem csak a motorkerékpárok felújítása, bütykölése töltötte ki az életét.

A legrégebbinek tűnő darab, a velocipéd valójában replika

Büszkén mutatja a gyűjtemény legrégebbi darabját, egy 1896-os fakerekű, fa sárvédős, fa láncvédős, gyertya világítású Greyhund, az amerikai Red Murdoch cég gyártmánya, aminek felújításával tavaly készült el egyedileg legyártott alkatrészekből.

Mindenfelé különlegességek, akármerre nézünk. Az egyiken 1927-es darabon karbidlámpa díszeleg, a másik példányon Dongó motor, a harmadikon úgynevezett futócsengő, amit egy madzaggal húztak a kerékhez, és a gumihoz dörgölőzve indultak el benne a kis kalapácsok, hozzáütődve a csengőhöz.

A Panni robogó is ritkaságszámba megy már

Amikor kicsit beljebb enged birodalmában a házigazda, előtűnnek további érdekes darabok. Régi rádiók hada, egy példány az első Orion televízióból, hajszárítók, órák, fényképezőgépek. A régiségek Kánaánja. Még beljebb a legbecsesebb darabok, a motorkerékpárok a környező országokból. Pannitól a Rigáig van ott minden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!