Hírek

2017.08.31. 18:10

Megkezdődött az iskolaév! Idén csökkentek a családok terhei

Megkezdődött a 2017/18-as tanév: csütörtökön két városi intézményben is megtartották a nyitó ünnepséget.

Balla Tibor

A nyári szünet utolsónapján tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere. Tette mindezt annak okán, hogy bár a város már hivatalosan nem fenntartója az iskoláknak, de nagy gondot fordít a működésükre. Ő személyesen is, ugyanis maga is részt vesz az oktatásban, hiszen a kereskedelmi iskolában ő is tanít.

Mint mondta, a szülők számára többféle szempontból is komoly teher az iskolakezdés. Ezért is nagy segítség, hogy idén először több mint egymillió tanuló kapja ingyen a tankönyvet.

Cserna Gábor polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az első és 9. osztály között mindenki ingyen kapja a tankönyvet. Ez gyermekenként átlagosan 12 ezer forintos megtakarítást jelent.

Cserna Gábor polgármester tegnapi, tanévkezdésről szóló tájékoztatóján a támogatási rendszerről is beszélt

Jövőre gyermekétkeztetésre 79 milliárd forintot fordít a kormány, a gyermekek (a bölcsődés és óvodás gyermekek) több mint 90 százaléka ingyen étkezik, és fontos tudni, hogy Dunaújvárosban a rászoruló gyermekek szülei az iskolai szünetekben is igényelhetik a ingyenes gyermekétkezetést a jegyzőnél.

A Móricz iskola 1. a osztályosai a tanévnyitón Fotó: ZsE

Kiemelte, a 15 ezer forintos iskolakezdési támogatás - amelynek összegét idén megemelték és a kiterjesztették a jogosultak körét - szeptember 30-ig még igényelhető a jogosultak számára a hivatal szociális osztályán az általános és középiskola első osztályát először megkezdő diákok részére. Tavaly százharminc gyermek esetében nyújtott támogatást a város kétmillió forint értékben, de idén ezt a keretösszeget hárommillió forintra emelték meg.

Azt nem lehet állítani, hogy csupa vidám diák állt a Széchenyi gimnázium tanévnyitó ünnepségén csütörtökön délután – de azért példás fegyelemmel viselték a nyár utolsó napjának ezt az eseményét

Szintén a szülőket segíti, hogy augusztus végén korábban megérkeztek a családokhoz a szeptemberi támogatások; a családi pótlék, a gyermekvédelmi segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet). A polgármester az Erzsébet-programról is szót ejtett. A nyári szünetben 26 ezer gyermek nyaralhatott a Balatonnál és idén összesen 100 ezer gyermek vehet részt az Erzsébet-táborokban. Az önkormányzat támogatásával több mint száz dunaújvárosi gyermek nyaralhatott a Mohácsi Lovasklub táborában, és ez a nyáron folytatódni fog. A polgármester felidézte, a jövő évtől az első sikeres nyelvvizsga árát az állam visszatéríti a vizsgázónak.

2013 óta átlagosan 50 százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek és szeptembertől átlagosan újabb 3,5 százalékkal növekednek. Az béremelés az iskolai tanárok és tanítók mellett érinti az óvónőket, az óvodapedagógusokat, a logopédusokat, a fejlesztő pedagógusokat, a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőket, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál dolgozó örökbefogadási tanácsadókat is. Cserna Gábor jó pihenést kívánt a nyugdíjba vonuló Jakabné Józsa Klárának, a Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatójának.

Augusztus 31-én 17 órakor becsengettek a Széchenyi István Gimnáziumban. Az udvaron rendezett évnyitó ünnepélyen Müllerné Ódor Mariann igazgató elmondta: a 2017/18-as tanévben 179 tanítási nap lesz, húsz osztályban 572 diákkal kezdik el a tanulást. Külön köszöntötte az ötödikes kisgimnazistákat, illetve a kilencedikes osztályok tanulóit is. Mint mondta, a mostani tanévben is a hagyományok lesznek meghatározók, de várják az új ötleteket is tanároktól, tanulóktól egyaránt.

A Móricz Zsigmond Általános Iskolában csütörtökön este hattól rendezték a tanévnyitót. Itt Fazekas Andrea igazgatóhelyettes köszöntötte a régi és új diákokat, kollégákat, szülőket. Tizenhat osztályban 410 gyerek kezdi a tanévet a Móriczban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!