Hírek

2017.09.07. 17:40

Történelmi sportberuházás - a régi csarnok korszerűbb és bővebb lesz

DUNAÚJVÁROS Egy évek óta várt nagy beruházásra mondott igent egy kedden nyilvánosságra hozott kormányrendelet. Hatmilliárd forintból épülhet meg az új multifunkcionális csarnok. Látványtervet mutatunk.

Szabó Szabolcs

A Dunaújvárosi Hírlap hasábjain is számos alkalommal volt téma az utóbbi években, hogy Dunaújváros sport- és kulturális életének szüksége van egy új, számos igénynek és követelményeknek megfelelő új, multifunkciós (sport)csarnokra. A szeptember 5-ei Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet véget vetett a találgatásoknak, és kijelölte a beruházás menetrendjét is. A pontos részletekről tegnap, egy tájékoztató keretében számolt be Cserna Gábor polgármester, Radulovics Bojana, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia (DKKA) szakmai vezetője, valamint Szemenyei István, a DKKA ügyvezető igazgatója.

A közel hatmilliárdos beruházás során felújítják, korszerűsítik a jelenlegi Dunaújváros Sportcsarnok főépületét, emellett jelentősen kibővül a jelenlegi röplabdacsarnok, ahol két modern sportpálya kap helyet. Az épületegyüttes szomszédságában – a jelenlegi sportszálló helyén – épül fel egy új kollégiumot, éttermet, kiszolgáló-egységeket, képzési és rekreációs központot is magában foglaló intézmény. Az építkezés a jövő év tavaszán kezdődhet. E hírek remélhetően feldobják a DKKA csapatát is, amely szombaton hazai pályán kezdheti meg bajnoki menetelését.

Közös öröm. Az új sportkomplexum építéséről tartott sajtótájékoztatón Cserna Gábor, Bojana Radulovics és Szemenyei István ismertette a beruházás legfontosabb részleteit Fotó: Zsedrovits Enikő

Történelmi pillanatként jellemezte Cserna Gábor polgármester a szeptember 5-én megjelent, a Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozott kormányrendeletet, amely szerint 2019-ig felépül Dunaújváros új multifunkcionális sportcsarnoka, amely amellett, hogy számos helyi, első osztályú sportcsapatot (kézilabda, futsal, röplabda) is kiszolgál a jövőben, közösségi térként és koncerthelyszínként is működik majd.

A tervek szerint 2019 őszén adják át az új létesítményegyüttest

Radulovics Bojana, a Dunaferr SE korábbi klasszis kézilabdázója, a DKKA szakmai vezetője a csütörtöki tájékoztatón kiemelte, az egyeztetések során ragaszkodtak ahhoz, hogy a jelenlegi sportcsarnok megújuljon, másrészt az új sportkomplexum - a jelenlegihez képest - pályakapacitása is bővüljön. Így a közel 6 milliárd forintból megvalósuló beruházás során a mostani csarnok röplabdapályája jelentősen kibővül, itt két sportpálya kap majd helyet. E teremegyüttes pedig mobil lelátók segítségével nemzetközi mérkőzésre is alkalmas lesz, befogadóképessége pedig meghaladja majd az 1600 személyt.

Nem bontják el, felújítják és kibővítik. Az idei szezont még itt kezdik a város csapatai Fotó: AG

Szemenyei István, a DKKA ügyvezető igazgatója hozzátette: - Felmerült korábban, hogy egy zöldmezős beruházás keretében a város szélén egy teljesen út létesítmény húzzanak fel, ám mivel a jelenlegi csarnok egyfajta "szakrális térnek" számít a helyi sport életben, így ragaszkodtak a Barátság városrészben található létesítményhez és területhez. Az ügyvezető kiemelte, új kiszolgáló-egységek is épülnek majd, így a jelenlegi sportszálló helyén kollégium, étterem, képzési és rekreációs központ kap helyet. Az építési munkálatok mellett tereprendezés is zajlik majd, hiszen új parkolókat alakítanak ki a területen. A tervek részletes kidolgozása már folyamatban van, a munkálatok várhatóan jövő év tavaszán kezdődnek. Az építkezés miatt e szezon néhány bajnoki mérkőzését várhatóan a közelmúltban átadott martonvásári csarnokban játssza majd a Kohász női kézilabdacsapata.

MÚLTIDÉZÉS

A jelenlegi - akkori nevén Dunaferr Sportcsarnokot - 1973. június 26-án adták át. A létesítmény akkor egymillió forint értékű társadalmi munkával és a vasmű támogatásával épült fel. Az ünnepélyes megnyitón a magyar tornász válogatott tartott bemutatót a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!