Hírek

2016.05.20. 17:15

Az együttműködés színterei - Ksenija Škrilec szlovén nagykövet látogatott városunkba

Dunaújváros - Cserna Gábor polgármester meghívására szlovén delegáció látogatott Dunaújvárosba Ksenija Škrilec nagykövet asszony vezetésével. Az együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak a városházán, a kamaránál, valamint az egyetemen.

Körmendi Erzsébet

- Nagyon örülök, hogy itt vagyok Dunaújvárosban. Fontos, hogy a két szomszédos ország polgárai, szakemberei megismerjék egymást. Az együttműködés már elkezdődött egy szlovén vállalattal az elektromobilitás terén, a képviselője Ungar János, aki egyúttal a Magyar Elektromobilitási Szövetség elnöke is itt van velünk, és remélem, ma megnézzük vele közösen az első régióbeli töltőállomást. Továbbá egyetemeink, a maribori és a dunaújvárosi szintén komoly közös programokban vesz részt. Remélem, ma további tervek is körvonalazódnak, mondta Ksenija Škrilec, szlovén nagykövet megérkezése után tegnap a polgármesteri tárgyalóban.

- Nagykövet asszony már említette az egyetemi szálakat, amelyek erősítik a szlovén-magyar kapcsolatot, a kamara bevonásával remélem vállalkozóknak is kínálkozik majd együttműködési lehetőség, és felmerült az is, hogy a város nemzetközi kapcsolatait is élővé tehetnénk egy esetleges szlovén partnerséggel - tette hozzá Cserna Gábor polgármester.

Cserna Gábor polgármester megmutatta Dunaújváros főterét is Ksenija Škrilec szlovén nagykövet asszonynak

A szlovén delegáció tagja volt Rok Tomšič, a nagykövetség gazdasági tanácsosa, Vera Smodej a Novo Mesto szlovén egyetem rektora, valamint kutatásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektor-helyettese dr. Annmarie Gorenc Zoran, az Etrel szlovén cég képviseletében Ungar János, továbbá a Maribori Egyetem professzora Joze Gricar. A küldöttséget Cserna Gábor polgármester, Szepesi Attila gazdasági alpolgármester, Tóthné Záhorszky Margit személyügyi igazgató fogadta az önkormányzat részéről. A városháza után a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarához látogattak el a vendégek, ahol Kiss Attila tagozati alelnök bemutatta a helyi vállalkozói környezetet, kitért a sajátos vállalati szerkezetre, a meghatározó cégekre, Hegyiné Tóth Noémi  titkár pedig a kamara működéséről, az országos szervezeten belül elfogalt helyéről, szerepéről beszélt. Harmadik állomásként a Dunaújvárosi Egyetemre vezetett a delegáció útja. A tárgyalásokat megelőzően szemrevételezte a nagykövet asszony az elektromos töltőállomást, annál is inkább, mert hibrid autóval érkezett városunkba. A főiskolán sajtótájékoztatón összegezte a tapasztalatokat:

– Nagyon rendezett és gyönyörű a városuk, tiszteletre méltó, ahogyan vigyázzák és gondozzák. A mozi lenyűgözött, mert gyermekkoromat idézte fel, amikor sokat utaztunk Zalaegerszegre. Az együttműködés motorja az egyetem lehet innovatív technológiák, kutatásfejlesztés terén, és a logisztikai kapcsolat fontos, a Dunaferr számára is, továbbá a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban, növénytermesztésben, energetikában is vannak lehetőségek. És akkor még nem említettem a sportot, hiszen sportnemzet vagyunk. Dr. András István rektor megerősítette, hogy megtalálják majd a további közös lehetőségeket mind a két szlovén egyetemmel. Kifejtette, hasznos volt a látogatás, hiszen Ksenija Škrilec nagykövet egyfajta híd szerepet is betöltött a szlovén és a dunaújvárosi egyetemek között. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási rektorhelyettes hozzátette: a Maribori Egyetemmel eredményes a kapcsolatuk a Novo Mesto-val pedig a közeljövőben írnák alá az együttműködési megállapodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!