Hírek

2017.09.05. 20:20

Nagyobb kártevő nincs, a cukorfok is megfelelő - szőlőkörkép

ADONY Minőségi szempontból a tavalyinál jobbnak ígérkezik a szüret az adonyi szőlőhegyen, mondta a borrend nagymestere.

Pekarek János

Jónak ígérkezik a szüret az adonyi szőlőhegyen, tudtuk meg tegnap Králl Istvántól, a Duna menti Szent Orbán Borrend, Adony nagymesterétől.

A nagymester elmondta lapunknak, hogy most úgy tűnik: minőségileg jobb lesz a szőlőtermés az adonyi hegyen, mint tavaly volt - bár a nyári aszályos hetek miatt többen panaszkodtak a gazdák közül arra, hogy a lékinyerés az átlag alatt maradt.

Ezzel együtt a szőlők szépek, és a szemek cukorfoka is kedvező, mondta Králl István.

A rácalmási Zsedrovics Ferenc is elégedett a terméssel Fotó: ZsE

A korai, savszegény szőlőfajtákat már javában szüretelik a gazdák az adonyi szőlőhegyen, nehogy savhiányos legyen a bor, és a zalagyöngye, a bianka fajtáknál nem-egyszer 20 cukorfokot is mértek a szüreteléskor. Komolyabb kártevő bogarakkal szerencsére eddig nem találkoztak az ültetvényeken.

Maga a borrend ma, szerdán rendezi nagytanácsi gyűlését őszi programjainak időzítéséről. A tervek szerint, mondta a nagymester, október 14-én lesz a hagyományos hálaadó szentmise a szőlőhegyi kápolnánál, amire a megyei és más, közeli borrendeket hívják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!