a repülőnapon kérdeztük

2018.07.21. 08:00

Veres Zoltán – A földről nézve szórakozás, a gépben ülve free jazz

Ezt erősítette a méltán elismert és nagy szeretetnek örvendő Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnokunk is a múlt hét végi bemutatóját követően, tele szeretettel a többször is tapssal jutalmazott közönség körében.

Pálinkás István

Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok ezúttal is megrajzolta a szívecskét az égen a baracs-kisapostagi rendezvényen Fotó: Horváth László / DH

– Hihetetlenül sok munka, gyakorlás van egy-egy bemutató mögött. Még akkor is, ha valóban free jazznek tűnik. Tehetség kérdése, de azon is múlik, hogy igényes-e valaki maga iránt. Nagyon korán el lehet ezt a repülést kezdeni, de láthattunk már példákat a nemzetközi repülésből, hogy megkerülni nem lehet dolgokat. Az összes iskolai szintű repülést pontosan, precízen, biztonságosan kell elvégezni, aztán lehet ebben a világban elkalandozni. Azt gondolom, roppant közel lehet a zenéhez ebből a szempontból a repülés.

 

Aki ma komoly, világhírű jazz-zenész, az el tud játszani egy komoly darabot is, ha úgy adódik, és biztonsággal közlekedik az akkordok között. A free jazz rész nem azt jelenti, hogy a repülés nem precíz, mint a klasszikus műrepülésben, hanem talán az a része igaz, hogy nem egy előre leírt kottát játszom, hanem a saját hangulatomat fejezhetem ki a gépben. Nyilvánvalóan, vannak kötöttségek, hiszen a repülőgép pillanatnyi kinetikai energiáját figyelembe kell venni. Egy nagysebességű figurát nem fogok tudni csinálni, ha nincs meg a gépnek a sebessége; nem fogok tudni tíz csavart csinálni lefelé, ha csak ötszáz méteren vagyok. Tehát mindig nagyon képben kell lenni, amikor nincsen kotta – mondta.

Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok ezúttal is megrajzolta a szívecskét az égen a baracs-kisapostagi rendezvényen
Fotó: Horváth László / DH

 

Teljesen világos, hogy emberként, repülősként is meghatározó a család. Az ön esetében több család létezik. Bármelyik nélkül képes lett volna teljes ember lenni?

– Nem. Bármelyik hiányozna. A repülős családnak is rengeteg ága van: például közforgalmi! Bemegyek a Wizz­air-be, megtiszteltetés köz­tük mozogni, ugyanígy van a business-jet világgal is. Vitorláztam is rengeteget! Ezekre a repterekre eljönni, találkozni azokkal, akikkel már esetleg több éve nem láttuk egymást, de tudni, megvannak! Vagy a kisapostagi, ahol sokat voltam edzőtáborban, emberek segítettek, oda csak a fű szagát megérezni is jó visszamenni. Idejöttem, itt aludtam, itt tanultunk, edzettünk. Ezek olyan emlékek, amik még teljesebbé és gazdagabbá teszik az ember lelkét.

Maradt még valami, amit nem sikerült beteljesíteni?

– Bort, búzát, békességet! Ez legyen meg! (Nevet.) Attól félek, elkezdtem öregedni, mert nem nagyon maradt ilyen. Amit ma napi szinten csinálok, annyira teljessé teszi az életemet, elégedetté, boldoggá, hogy ijesztően nincsenek céljaim. Egyetlen célom, hogy ez így maradjon, s minél tovább lebegtessem ezt, mint Lenin elvtárs fölött a leplet. (Nevetünk.) Két dolgot azért említenék: egy 200-250 tonnás típust repülni, egy széles törzsűre is jogosítványt szerezni, és egy 747-es Boeing-ot vezetni. Illetve az USA-ban, az OSI repülőnapon, az ország legnagyobb repülőnapján még nem repültem. Hívogattak párszor oda, de sose tudtam elmenni. Ezt is szeretném jövőre megtenni.

Gyöngyösi László (b) régi ismerősként üdvözölte Veres Zoltánt, mellettük Kácsor István nyugalmazott katonatiszt
Fotó: a szerző

 

Veres Zoltán rendkívül látványos bemutatóját nézve többször is eszembe jutott, amikor a halálfélelemről faggató kérdésemre azt válaszolta, hogy bár voltak kétes esetei, de halálfélelme soha. Ő ugyanis mindig azt vallotta, hogy a pilóta tartsa tisztán magát, tudjon remélni, mert felelőssége van magáért és az utasaiért… „Hogy utána remeg-e a lábad, az már más kérdés.” – tette hozzá mosolyogva, mintegy megüzenve a lényeget. Pályája Nyíregyházától indult a jelenig, amelyben követelés nélkül áradt felé a szeretet. Meg az elismerés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!