RENDÍTHETETLEN KITARTÁSSAL mások hasznára élni

2018.06.16. 20:00

A gyémántdiplomás Horváth Imrénél jártunk

„Mondja, uram, hogyan képzeli, hogy egy hajó a széllel és a hullámokkal szemben fog haladni, csak mert máglyát gyújt a fedélzete alatt? Kérem, bocsásson meg, de nincs időm efféle nonszensz dolgokat hallgatni” – mondta Napóleon 1803-ban Fultonnak, a gőzhajó feltalálójának, amikor az felajánlotta neki szolgálatát.

MENYHÁRT FERENC ÉS ZSÍROS MÁRIA

A gyémántdiplomás Horváth Imre villamosmérnök, kutató Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Lám, az ilyen nagy emberek is mekkorát tévednek, amikor a számukra elképzelhetetlen újításokról hallanak. Hiába igazolta az élet Fultont és millió más, ma már zseniálisnak tekintett találmány szerzőjét, a feltalálók helyzete azóta sem lett sokkal egyszerűbb. Kilincselnek a hivatalokban, szponzorokat keresnek, döntéshozók előtt hajbókolnak, és sokuknak mégsem sikerül a találmányukat elfogadtatni. Áldozzák bár saját vagyonukat a kísérletekre, hozzanak bármilyen áldozatot: óriási hit és kitartás kell ahhoz, hogy révbe jussanak. Még ebben, a technológiai innováció bűvöletében élő korban is csak az igazán kitartó, elszánt, áldozatkész emberek érnek el eredményt.

Sok helyütt megfordult

Ilyen egyéniség a nyolcvanas éveiben járó dunaújvárosi Horváth Imre, aki nemrég vette át a gyémántdiplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen. Hatvan éve van a villamosmérnöki pályán, és ma is aktívan tevékenykedik különböző hasznos, takarékos, környezetkímélő megoldások kitalálásán és bevezetésén. A Somogy megyei Kaposmérőn nevelkedett, Kaposváron járt iskolába, majd ott kezdett el dolgozni, villanyszerelőként az áramszolgáltatás területén. Onnan került az egyetemre, és oda is tért vissza a diploma megszerzése után. Előbb Kaposváron volt főmérnök, azután a pécsi központban, majd a dunaújvárosi területi központ vezetőjének nevezték ki. Az akkor még széttagolt egységek megszervezését bízták rá a vasút melletti ideiglenes telephelyen, a Verebély úton. A dolog érdekessége, hogy az út a nevét a nagy tiszteletnek örvendő Verebély Lászlóról, egykori egyetemi professzoráról, a Villamosművek című tantárgyat tanító kiváló tudós egyéniségről kapta. Később vezető energetikus lett egy nagyvállalatnál.

A gyémántdiplomás Horváth Imre villamosmérnök, kutató Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Kollégáival sok, nagyon érdekes, fontos feladatot kellett megoldania abban az időszakban, például az országos távvezeték rendszer a típusterveinek átalakítását, ami lehetővé tette az addig használt vasoszlopok betonoszlopokkal történő kiváltását. Mindig izgatták az innovatív, praktikus mérnöki megoldások, így kezdett el foglalkozni az ipari csarnokok fűtésének gazdaságosabbá tételével, az iskolákban, sportcsarnokokban fürdési célra használt víz és a hőenergia mennyiségének csökkentésével. Két olyan, ma már országosan szabadalmaztatott találmányt jegyez, ami a gőz, illetve a víz megtakarítását szolgálja. Időközben tudását a munkavédelmi szakmérnöki oklevél megszerzésével gazdagította. Meggyőző érveléssel, szakértelemmel és rendíthetetlen kitartással el tudta érni, hogy a leendő felhasználók megértsék felismeréseinek saját gazdálkodásuk szempontjából előnyös voltát. Sokéves tapasztalattal a háta mögött mondja, hogy bár mindenkit a pénz érdekel, de azt mégis kevesen tudják, hogyan kell okosan termelni, gazdálkodni az energiával, anyagokkal. Ott van például a vízszámla! Nagy felhasználók esetében sokmilliós megtakarítást lehet elérni egy-egy okos megoldással, nem is beszélve a környezetvédelem terén kimutatható előnyökről. A gáz vagy a villamosenergia szállítása során keletkezett veszteségek csökkentése ugyanilyen nagy jelentőségű a szén-dioxid-kibocsátás mennyisége szempontjából.

Azon fáradozik, hogy a szerényebb lehetőségű közösségek miként tudnának olcsóbb megoldásokkal élni

A mérnök úr gondolkodását sohasem a saját maga haszna vezérelte. Fontosabb volt számára a segíteni akarás, az emberiség javát szolgáló innováció lehetőségeinek feltárása és alkalmazása. Ma is azon fáradozik, hogy a szerényebb anyagi lehetőséggel rendelkező közösségek miként tudnának olcsóbb megoldásokkal kényelmesebeb körülmények között élni. Talán sokaknak feltűnt a Krisztus király Főtemplom mellett létesített napelemrendszer, amit szintén Horváth Imre kezdeményezett, és saját költségén valósított meg. A napelemek alatt kialakított közösségi téren különböző rendezvényeket lehet tartani.

MOTTÓ

„A példamutatás nem a legfontosabb dolog, amivel másokat befolyásolhatunk – hanem az egyetlen” (Albert Schweitzer). Sorozatunkban olyan embereket, sorsokat mutatunk be, akik, amelyek példaként szolgálhatnak kortársainknak.

A mellette lévő kertben a Szent II. János Pál pápa gyerekközösséget arra oktatja, hogyan segíti a városi levegő egészségesebbé tételét a különböző, odatelepített növények által kibocsátott oxigén. Kicsik és nagyok örömmel dolgoznak együtt Imre bácsival, ő pedig annak örül, hogy a környezettudatos gondolkozás csíráit elültetheti a gyerekekben. Találmányait számos jelentős kitüntetéssel ismerték el, kétszer is elnyerte az innovációs nagydíj pályázati elismerést, de arra a legbüszkébb, hogy Őszentsége Ferenc pápa személyre szóló apostoli áldásával és kéréseivel ismerte el a templomért végzett tevékenységét. „Egy ember értéke abban lakozik, hogy mit ad, és nem abban, hogy mit képes összeszedni.” (A. Einstein)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!