technológia

2018.02.25. 15:00

Szakmájában szerelmese, de civilként nem rabja

Nehéz ugyan elhinni, de igaz, hogy két évtizeddel ezelőtt, környékünkön több faluban még úgynevezett kurblis telefonnal lehetett csak telefonálni.

Menyhárt Ferenc - Zsíros Mária

A postán a kisasszony, ha felvette a telefont, meg kellett kérni, hogy kapcsolja a számot. A városból is nehézkes volt a távbeszélés. A falusi viszonyokhoz képest modernebb crossbar rendszeren keresztül gyakran fél napig tartott, amíg sikerült kapcsolatba lépni a fővárossal, vagy valamelyik másik településsel. Csak huszonöt év telt el, és hol vagyunk már ettől! Ma az a legnagyobb gondunk, hogy az okostelefonunkon meglegyen a legfrissebb applikáció, ne kelljen bemenni a postára befizetni a csekket, vagy eltaláljunk a címre akkor is, ha nincs nálunk a GPS! Sokan átesnek a ló másik oldalára, hajszolják a modernnek vélt eszközöket, és belecsüggednek, ha nem tudnak azonnal hozzájutni valamelyikhez.

Zolta Richárd az informatikai szakmában, ezeknek a vágyaknak a boltjában dolgozik. Jóformán együtt nőtt fel a IT készülékek rohamos fejlődésével, a távközlési és számítástechnikai világban zajló permanens forradalommal. Budapesten született, tízéves koráig Nagykarácsonyban élt, majd a család Dunaújvárosba költözött. Sok kortársához hasonlóan Richárd is kezdettől fogva a számítástechnika bűvöletében élt. Már gyerekkorában vonzódott hozzá, később a középiskolában számítástechnikai folyamatszervezést tanult, és műszaki-informatikusként szerzett diplomát is a helyi főiskolán. Azóta foglalkozik a számítástechnikai készülékek értékesítésével.

Zolta Richárd kezdettől fogva a számítástechnika bűvöletében él Fotó: Zsedrovits Enikő

Ezen a dinamikusan fejlődő piacon nem könnyű talpon maradni. Nagy a piac, a kínálat állandóan újabb és még újabb termékekkel bővül. Nemrég még a tablet volt a sláger, ma már inkább csak a gyerekeknek szokás karácsonyi ajándékként tabletet venni. Még az elmúlt évben is nagy volt a kereslet iránta. Egy jobb babakocsinak beépített kelléke a tablettartó. Az anyukák ilyen készüléket tesznek a babák elé, hogy amíg ők a kirakatokat nézik, vagy vásárolnak, a gyerek a Tom és Jerry nézése által fejlődhessen. Ez nem feltétlenül szükséges, mert a gyerekeket hamar magukhoz kötik ezek az eszközök, és ha elveszik tőlük, könnyen agresszívvá válnak.

Richárd két gyermeket nevel. Náluk az a szokás, hogy családi eseményeken mindenki leteszi a telefonját egy kosárba, és azzal tisztelik meg egymást, hogy a bejövő hívások helyett egymással beszélgetnek. Bár szakemberként szerelmese, ám a magán­életben nem rabja a modern kütyü-létnek.

A piacon sokféle, más hasznos termék kapható: olyanok, mint az okosóra, ami vérnyomást mér és lépést számol, aztán az autó tetejére biggyeszthető kamera, ami felveszi az úton történő eseményeket, vagy a vésztöltő, a rövid idő alatt lemerülő okostelefon feltöltéséhez. De ez még mind semmi! Napjaink slágere egyelőre – nem tudjuk meddig – a bitcoin-bányászathoz használható videokártya. A hasznossága bemutatásától most eltekintünk. Egy a lényeg, hogy aki ebben az üzleti körben képes helytállni és még fejleszteni is tud, az komoly szakember.

Richárd és nagy gonddal megválasztott munkatársai minden újdonsággal első kézből találkoznak. Sokféle dologhoz kell érteni, így időről időre újra kell tanulni a szakmát, mert régen rossz, ha az eladó a vevőtől kérdezi meg, mi is az, amit kért. Közben természetesen a régi tudást sem felejtheti el, mert nem mindenki a csodaszerszámokat keresi. Vannak régebbi, még használatban lévő gépek is, és ugyebár a „régi” jelző az informatikában jelenthet pár hónapot, de akár tíz évet is.

A szakmát szeretni kell, a vevőt pedig tisztelni illik, mindegy, hogy húsz forintért, vagy kétszázezerért vásárolt. No, ez az, amire ebben a szakmában kevés ember képes. A rendszer alapja, a romló termékminőséggel kombinált gyors fejlesztés, háttérben az újért való gyötrő vágyakozás kialakításával operáló marketinggel. Mindenki lúzer, aki nincs állandó kapcsolatban a világgal. Az emberek némelyikébe bele van táplálva, hogy ez létszükséglet, az elérhetőséget biztosító eszközt pedig évente többször is cserélni kell. Ezért szimpatikus az a szemlélet, amit Richárd képvisel. Náluk nem nevetik ki a régebbi eszközökhöz alkatrészt keresőket, sem azokat, akik nem tudják szakszerűen kifejezni magukat.

„Koncentrálj a fogyasztóidra, így igazán úttörő ­lehetsz” – ajánlja a szakmának az amazon.com alapítója, Jeff Bezos, és ez Richárd felfogása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!