tanfolyam és komfort

2018.05.06. 11:00

A Szent Pantaleon különlegessége az apás szülés az egyedi szülőszobákban

Ez az a hely, ahol a nőből anya lesz: a szülészet! Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között, mekkora biztonságban születnek gyerekeink.

Pekarek János

Dr. Bazsa Sándor PhD osztályvezető főorvos a dunaújvárosi szülészeten Fotó: Hankusz Kálmán/DH

Családbarát kórházi osztály lett a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya (a fül-orr-gégészeti osztály mellett), újságolja jogos büszkeséggel dr. Bazsa Sándor PhD osztályvezető főorvos. Aki ugyan már négy éve nyugdíjban lehetne, ám kiváló fizikai és szellemi kondíciójának köszönhetően nem szándékozik elhagyni munkahelyét.

Főorvos úr! Mióta dolgozik ezen az osztályon?

– 1994 áprilisában jöttem ide, vagyis huszonkilenc éve, de egy időben más kórházakban is dolgoztam: Vásárosnaményben, majd a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban. 2001-ben jöttem vissza, azóta vagyok osztályvezető főorvos ezen az osztályon.

Dr. Bazsa Sándor PhD osztályvezető főorvos a dunaújvárosi szülészeten Fotó: Hankusz Kálmán/DH

Szakmai szempontból milyen rangja van a mi kórházunk szülészeti-nőgyógyászati osztályának?

– Van egy nagyon érdekes statisztikai mutatószám: 2000 előtt erről a kórházi ellátási területről a szülészeti és nőgyógyászati ellátottak negyven százaléka távozott más intézménybe ellátásra. Ma az ellátási területünkről nyolc százalékot látnak el más intézményben, viszont az általunk ellátottak tizenhat százaléka érkezik ide más területről! Ez az adat szerepel az országos statisztikákban is. Jó híre van az osztálynak: Dunaföldvárról például a szekszárdi kórházba mehetnének a hölgyek szülni, de inkább sokan ide jönnek, hozzánk. Ez a közelség miatt talán nem meglepő, de a paksi nők is többnyire minket választanak a szekszárdi kórház helyett! Ugyanígy Perkátáról mehetnének a székesfehérvári kórházba, vagy Kalocsáról Kecskemétre, Adonyból Budapestre: de nem! Hozzánk jönnek. Még a főváros közvetlen szomszédságában fekvő Érdről is sokan minket választanak.

Mekkora a betegforgalom az osztályon?

– Évente mintegy négyezer kórlapot állítunk ki.

És mekkora a szülési kedv a városban, illetve a kórház vonzáskörzetéhez tartozó településeken?

– Az utóbbi tizenkét évben lassan emelkedik a születések száma, minden évben egy kicsivel: tizenkét esztendeje 720 volt egy év alatt, mára ebből több mint 900 lett. Rögtön hozzáteszem, hogy nálunk a császármetszéses szülések aránya 31 százalék a 40 százalékos országos aránnyal szemben! Annak ellenére is, hogy figyelembe vesszük minden szülő nő igényét, de a végső döntést szakmai szempontok alapján hozzuk meg.

Országszerte minden kórház orvoshiánnyal küszködik. Önök hogyan állnak szakemberekkel?

– Sokat elmond, hogy nálunk minden orvosi státusz be van töltve. A kollégák elégedettek lehetnek: annyit dolgoznak, amennyit csak bírnak. Jelenleg nincs orvosproblémánk, bár most némi szervezést igényel, hogy az egyik fiatal orvos kolléganőnk elment szülni...

Sok a problémás szülés?

– Kicsit emelkedik a számuk. De tudjuk kezelni! Ebben a szakmában semmit nem lehet előre százszázalékosan garantálni, mindig történhetnek nem várt események. A mi kórházunk egyébként ama három közé tartozik az országban (a nyíregyházi és a dél-pesti mellett), amelyekben nem csak szülészorvos, hanem szülésznő önállóan is levezethet szülést, természetesen a megfelelő esetekben, és akkor is orvosi ellenőrzéssel.

Változtak a feltételek az osztályon az elmúlt évtizedben? Jobbak a körülmények, jobb a hangulat?

– Mindenképpen! Kezdve azzal, hogy évente háromszor egyenként hat alkalomra szóló szülésfelkészítési tanfolyamot rendezünk a kórházban, ami a kismamák, kispapák körében is egyre népszerűbb, a következő május közepén kezdődik. De a negyvennyolc ágyas osztályunkon két-öt ágyas kórtermek vannak, közülük három kiemelten magas komfortfokozatú: ezekben klíma, tv, dvd, hűtő, mikró, internet, külön fürdőszoba található, és kettő megemelt komfortfokozatú: tv-vel, hűtővel, külön fürdőszobával. Különlegességünk az apás szülés az egyedi szülőszobákban: az itteni szülések kilencven százaléka az édesapa jelenlétében történik. Ezekben a korszerű szülőszobákban fotel is van a vajúdás idejére, a szoba kívánságra elsötétíthető, és zene is szól benne, igény szerint. De említhetném a rooming-in rendszert is: ebben az újszülötteket csak orvosi vizsgálatra, védőoltásra, illetve fürdetni viszik el, az etetést, a gondozást az újdonsült anyukára bízzuk, anya és gyermeke egész nap együtt lehetnek. Bevett dolog nálunk az epidurális szülési érzéstelenítés, vagy a laparoszkópos nőgyógyászati műtét. A Magyar Kórházszövetség XXX. kongresszusán, Egerben díjat vehettünk át, az itteni fül-orr-gégészeti osztállyal együtt: elnyertük a családbarát osztály címet! Ennek egyik feltétele, hogy miként segítjük az osztályunkon a gyermekbetegek ellátását azzal, hogy a hozzátartozóik a közelükben lehetnek, a másik szempont pedig az, hogy mennyire segítjük a kisgyermekes dolgozóinkat. Ez a családbarát cím a legújabb büszkeségünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!