Harmonika, ének

2024.05.22. 16:00

Énekkel támogatott harmonikaszó a cukrászdában

Ismét zenétől lesz hangos aVasmű úti Jakó cukrászda május 24-én, pénteken 18 órakor. Ezúttal Kiss Péter harmonikaművész lép fel, de nem egyedül, társául szegül Farkas Erik színművész is, aki énekével erősíti a harmonikafutamokat. A mostani találkozás immár a 29. a Zenélő Cukrászda sorozatában, ami az idei évad 13. koncertje lesz.

Balla Tibor

Fotó: Kiss Péter

A zene világnapján, 2022. október 1-én indult útjára a "Zenélő Cukrászda" sorozat, a dunaújvárosi Jakó Cukrászda Vasmű úti üzletében. A Sugárúti Fesztivál teraszról teraszra vándorló zeneláncán felbuzdulva az ötletgazda Szmodics László összehozta az élő zenét örömest befogadó tulajdonost a Sándor Frigyes zeneiskola növendékeivel és tanáraival. Kétheti rendszerességgel visszatérő muzsikálás kerekedett ki ebből, immár állandó helyszínen.
A koncertsorozat következő eseményén, május 24-én 18 órakor - immár harmadik alkalommal - Kiss Péter harmonikaművész áll (ül) majd a Jakó képzeletbeli színpadán. Társa ezúttal Farkas Erik színművész lesz, aki énekesként társul Péter mellé. Utóbbi ekként ajánlja az eseményt: "Úgy kezdődött minden, nem is olyan régen, hogy összefutott két fellépő egy városi rendezvényen. Dumáltak egy jót, s nyugtázták, közös a szándék, hisz nézőknek játszani minden perc ajándék. A bulinak mindenképp zenésnek kell lenni - gondolták, s kezdetnek éppen elég ennyi.
Cukrászdában indulnak most, mert mint vallotta Ernestine Ulmer: "Az élet bizonytalan. kezdd (inkább) a desszerttel!" Az is kiderült, ez az est Péter és Erik készülő duójának ízelítője, projektjük előfutára. A jövőbeli produkcióban lesz tánczene, operett, szóló harmonika műsorszám meséléssel, beszélgetéssel fűszerezve. Kulcsszavak lesznek: sütemény, balatoni emlék, muzsikus lélek.

Farkas Erik:
2005-ben végzett a budapesti Shakespeare Színművészeti Akadémián Csiszár Imre és Tímár Éva osztályában. 2004-2015 között a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház művésze volt. Azóta szabadúszó. Felnőtt és gyermek műsoraival önállóan és Polgár Lilla színésznővel együtt már több ízben szerepelt Dunaújvárosban és a környező településeken, Kulcson, Mezőfalván, Nagyvenyimen, Baracson, Dunaföldváron, Bölcskén. Szinte minden zenei műfajban otthonosan mozog. Énekelt már operettet, musicalt, sanzont, kuplét, operát, dzsesszt, rockoperát, pop és táncdalokat, de még rock és beatzenét is. A gyermekeknek szóló Nesz-mese projektje nagy sikert aratott a dunaújvárosi József Attila könyvtárban. Elmondható, hogy Erik a zenés műsorok megszállottja. Önálló zenés estjeinek száma egyre bővül. A dunaújvárosi MMK nézőinek már különösen ismerős lehet. Verses esteket szerkesztett rendezett "Történik minden, ahogy írva vagyon. " avagy Vic(c) e vers(a) vagy a humorra fordított költészet címmel.


 

Kiss Péter:
A baracsi születésű harmonikaművész Dunaújvárosban, a Sándor Frigyes Zeneiskolában kezdte tanulmányait Juhos Melinda tanárnőnél. Innen 2016-ban sikeresen felvételizett a Pécsi Művészeti Gimnáziumba, ahol Kéméndi Tamás tanítványa lett. 2020-ban felvételt nyert a firenzei Luigi Cherubini Konzervatóriumba, ahol 2023-ban sikeres BA (bachelor) diplomát szerzett Ivano Battiston professzor kezei alatt. Jelenleg az előbb említett intézmény tanulója a mesterképzésen. Fiatal kora ellenére már olyan helyeken mutathatta meg tudását, mint a Virtuózok tehetségkutató műsor, a pécsi Kodály Központ, de játszott már Szerbiában, Horvátországban, Csehországban, Olaszországban és Oroszországban is. Több hazai és nemzetközi versenyen ért el dobogós helyezést, ezek mellett 2016-ban Nívódíjat, 2019-ben pedig Rotary Díjat, valamint szülőfalujában Ifjúsági Kitüntető Díjat vehetett át. 2023-ban a magyar harmonikás élet támogatásáért és a hangszer széles körű népszerűsítéséért Baranya Megyei Harmonikás Nívódíjat kapott. Szóló karrierje mellett számos alkalmi és állandó kamarazenei formációkban dolgozik itthon és Olaszországban egyaránt - bármilyen felállásról is legyen szó, Péter célja mindig is ugyanaz lesz: a minőségi és igényes zene hirdetése, mindezt a harmonikán, egy olyan fantasztikus hangszeren, amelynek a zenei életben betöltött szerepét a lehető legmagasabb szintre szeretné emelni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában