Búcsú performace

2024.05.22. 11:00

Több, mint négy évtized egyetlen munkahelyen - képgalériával

Életre szólóan kedves gesztussal búcsúztak kedden a déli órákban nyugdíjba vonuló tanáruktól, kollégájuktól, Kapásné Gavlik Zsuzsannától a Széchenyi István Gimnázium aulájában rendezett meglepetés performanszon. Virágcsokor, angol zászló, Beatles dal, könnyes tekintetek.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

Az utolsó óráit is leadó Kapásné Gavlik Zsuzsanna angol-történelem szakos tanár első munkahelyéül 1982-ben a Széchenyi István Gimnáziumot választotta, és most, negyvenkét esztendőnyi szolgálat után onnan is vonul nyugdíjba. Az intézmény nem a szokásos nyugdíjas búcsúztatót tartotta hozzá méltónak, megszervezték a kolléga, a szeretett tanár ballagását, amikor is az érettségizőkhöz hasonlóan ő is végigjárta az épület jól ismert folyosóit, karöltve Kratzmajer Zoltán igazgatóval, maga mögött pedig több osztálynyi éneklő tanítványával. 

A végállomás mi is lehetett volna más, mint az épület aulája, ahol a lépcsőkön összegyűltek mindazon diákok, akiket tanított (és még az iskolába járnak), megerősítve kollégáival. Kratzmajer Zoltán köszöntő szavai után vélhetően egy felejthetetlen záróakkordként egy közös éneklésre hívták meg. Nem is akármi szerepelt a "műsoron", a The Beatles örök slágerét, a Let It Be című dalt énekelték el együtt a diákokkal. Természetesen rengeteg taps, ölelés, apró ajándék és könnyes tekintetek tették emlékezetessé számára ezt a momentumot, amelyet virágcsokorral és angol zászlóval a kezében énekelt végig. Nem csoda, hogy a hosszú taps után alig tudott megszólalni, hogy megköszönje az együtt megtett utat, akármennyi is volt az. Stílusosan annyival búcsúzott: Let it be.

Kapásné Gavlik Zsuzsanna népszerűségét mi sem írhatja le jobban, mint hogy ebben az évben neki ítélték Széchenyi István Gimnázium volt tanulói által 2003-ban alapított GIMI díjat, amelyet az a végzős tanuló kaphat, aki tanulmányi ideje alatt jó tanuló volt és valamilyen területen kimagasló eredményt ért el. Ő már magáénak tudhatja a tanári kategória díját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában