Elismerés

2024.05.03. 17:00

Kihozták magukból a legtöbbet, Mayer és Makai tizedik lett a csapattal az Eb-n

A DKSE két tornászával, Mayer Grétával és Makai Lillával felálló magyar női tornászválogatott tizedik helyen végzett a csapatversenyben az olaszországi Európa-bajnokságon a csütörtöki versenynap után.

Gallai Péter

A magyar csapat szépen teljesített és helyt állt a legjobbjai nélkül

Fotó: Magyar Torna Szövetség

A lebonyolítás szerint a felnőtteknél csapatonként az öt főből négy tornász mehetett fel egy-egy szerre, amelyekből a legjobb három pontszámot vették figyelembe. A dunaújvárosi klub két kiválósága, Kovács Zsófia és Czifra Lili és amerikában tanuló Bácskay Csenge nélkül (v)érmes reményeink nemigen lehettek a csapatversenyben. 

Ennek ellenére nagyot „ment” az együttes, nem sokon múlt az óriási bravúr a Székely Zója, Mayer, Péter Sára, Makai, Szilágyi Nikolett alkotta együttestől, amely végül tizedik lett. A még finálét érő nyolcadik pozícióhoz több mint egy pont kellett volna nekik.

A csütörtöki produkciók alapján hirdettek végeredményt egyéni összetettben is. Székely remekül teljesített, hiszen élete legjobb pontszámát érte el (52.032), ezzel tizedik helyen végzett, Mayer Gréta pedig 49.999 pontot gyűjtve a harmincegyedik lett. Itt meg kell jegyezni, hogy nemzetenként csak a legjobb két eredményt vették figyelembet.

A szerenkénti selejtezőkből Székely felemáskorláton, Péter pedig ugráson jutott be a döntőbe, egyaránt a nyolcadik helyen. Ami a dunaújvárosi klub sportolóit illeti, Mayer ugráson 14. lett (12,916),  Makai Lilla 11,766 ponttal zárt egy gyakorlat alapján. 
Felemáskorlát: 64. Mayer 11,83 90. Makai 10,933.
Gerenda: 22. Mayer 12,800, 58. Makai 12,033.    
Talaj: 44. Mayer 12,166.

Draskóczy Imrét, a nők szövetségi kapitányát a szövetség hírlevele idézte: 

Nagyon-nagyon büszke vagyok a lányokra, az egész csapatra. A két olimpiai kvótásunk, Czifra Lili és Bácskay Csenge nélkül, és a kiemelt tornászunk, Kovács Zsófi nélkül ez a csapat kihozta magából a maximumot, és helyt állt.

- A két finálé pedig minden elvárásunkat felülmúlta. Ezekben a sikerekben benne van a sok munka, továbbá az a csapatösszefogás, amelyet Székely Zója is mint csapatkapitány beletett ebbe az egészbe. Elismerésre méltó volt, ahogy a lányok egymást segítették, és összefogtak. Nem tudok mást mondani, minden versenyzővel elégedett vagyok, és köszönöm mindenkinek a segítségét és a munkáját.

Altorjai Sándor, csapatvezető, MATSZ-főtitkár: – Szépen teljesítettek a lányok, elégedett vagyok. Még az Eb előtt azt nyilatkoztam, hogy nagy meglepetés lenne, ha a csapat a nyolc közé be tudna jutni, végül tizedik lett, ráadásul nem maradt bent rontás, úgyhogy ez is nagyszerű teljesítmény.

Maximálisan ennyit lehetett elvárni a lányoktól. Arról nem is beszélve, hogy a döntős hollandok a 6. helyen csak két és fél ponttal vannak most a csapat előtt, és például a hiányzó Czifra Lili és Kovács Zsófia együttesen nemennyit, hanem hét és fél pontot is hozna.

- Székelyben bíztam, hogy ott tud lenni a fináléban, apró hibák voltak a gyakorlatban ezért ez még lehet jobb is a döntőben. Az ugrás pedig Péter Sárától meglepetés, az igaz, a mezőnyben az övé szép magas, pontosabb leérkezéssel akár még egy pontszerző helyet is meg lehet szerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában