Pécsett

2023.11.25. 14:00

Rendkívül korszerű sugárterápiás eszköz segíti a daganatos betegek gyógyítását

Mintegy 1,6 milliárd forintból szerezte be a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Onkoterápiás Intézete azt a rendkívül korszerű sugárterápiás eszközt, mellyel a kor szellemének megfelelő technológia felhasználásával, a lehető leghatékonyabban tudják gyógyítani a daganatos betegeket – tájékoztatott a Pécsi Tudományegyetem sajtóreferense.

Duol.hu

Az összeg felét, mintegy 800 millió forintot európai uniós és kormányzati támogatásból biztosítottak az eszközhöz, és további 800 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez a PTE. Az ultramodern készüléket pénteken adták át ünnepélyes keretek között. Az eseményen köszöntőt mondott Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, Miseta Attila, a PTE rektora, Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke és Mangel László, a PTE KK Onkoterápiás Intézetének igazgatója. Az új eszközt az ünnepség keretében megáldotta Kvanduk Frigyes atya, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Onkoterápiás Intézete 2002-es alapítása óta mindig is képviselte a daganatgyógyítás céljából alkalmazott sugárterápiás eszközpark modernizálásának szemléletét és igényét. Így kerülhetett Pécsre 2010-ben az akkori kornak megfelelően a legkorszerűbb sugárterápiás és sugársebészeti beavatkozásokra is alkalmas készülék, a Novalis TX gyorsító. Ez akkor Magyarországon és a régióban is forradalmi újításnak számított. További fejlesztésként, 2015-ben egy másik lineáris gyorsító, valamint egy modern tervezési CT berendezés került az intézetbe. A jelenlegi EFOP pályázat pedig megadta a lehetőséget arra, hogy beszerezzék a jelen kor egyik legkorszerűbb sugárterápiás eszközét, egy Varian Halcyon típusú lineáris gyorsítót.

Forrás: teol.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában