A vasárnapi választások eredménye Fejér megyében

2022.04.05. 07:00

Fidesz-győzelem a választókerületekben

Vasárnap tartották a 2022-es országgyűlési választásokat. Az eredmények feldolgozása és közlése egészen hétfő hajnalig elhúzódott, és hivatalos végeredményt a levélszavazatok és az átjelentkezők voksainak feldolgozása miatt ma még nem lehet közölni, de az a számok tükrében elmondható, hogy Fejér megye mind az öt egyéni választókörzetében fideszes győzelem született, volt, ahol toronymagasan. Lássuk a részleteket.

Brousil Csaba

2022.04.03. Országgyűlési választás urnabontás Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A zöld borítékos, átjelentkezési szavazatok feldolgozására még pár napot várni kell Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

„Fehérvár a mi szerencsehozó talizmánunk, négy éve is nagy győzelem lett a vége a fehérvári találkozónknak” – mondta Orbán Viktor a Fidesz kampányzáró rendezvényén Székesfehérváron, amelyről a miniszterelnök inkább úgy fogalmazott, hogy nem kampányzáró, hanem kampányhajrányitó rendezvény. Majd így folytatta: „Törő Gábor dolga egyszerűbb, a móriakban meg lehet bízni, de Fehérvár nehezebb ügy, bonyolultabb hely, Var­gha Tamásnak nagyobb segítségre van szüksége. Ha Fehérvár belső részében nyerünk, akkor az egész országban nyerünk.”

Vargha Tamás Fotók: OVI

Vargha Tamás a szavazatok több mint 98 százalékos feldolgozottságánál a voksok 47,95 százalékát szerezte meg. Őt 41,28 százalékos eredménnyel követi dr. Márton Roland, a baloldal közös jelöltje. Vargha Tamás tehát megőrizte mandátumát, 2018-ban 17 százalékos előnnyel nyert a rivális DK-s jelölt ellen. 

Törő Gábor 

Fejér megye 02-es számú választókörzetében Törő Gábor indult a választásokon a kormánypártok színeiben, mint a térség ország­gyűlési képviselője. Ő is megtartotta mandátumát, hiszen az adatok közel 99 százalékos feldolgozottságnál azt mutatják, hogy megszerezte a leadott szavazatok 56,6 százalékát, amíg az ellenzéki jelölt mindössze 29,4 százalékot ért el. Törő Gábor 2018-ban 26 százalékkal több szavazatot szerzett Fazekas Attila jobbikos jelölt előtt. 

Tessely Zoltán

„A baloldal a »jelenlegi berendezkedés szívcsakrájának« hívja, és egyenesen gyűlöli választókerületünket. Ezért kérem önöket, védjük meg együtt elért eredményeinket, békénket, biztonságunkat, gyermekeinket, és haladjunk együtt tovább előre a sikeres úton” – olvasható Tessely Zoltánnak, Fe­jér megye 03-as számú választókörzet ország­gyűlési képviselőjének még a választások előtt a Fejér Megyei Hírlapban megjelent bemutatkozásában. A képviselő a vasárnapi választáson elérte a kitűzött célját, hiszen az adatok közel 99 százalékos feldolgozottság mellett azt mutatják, hogy Tessely képviselő toronymagasan nyert, és viheti tovább országgyűlési mandátumát. A szavazatok több mint 58 százalékát szerezte meg, szemben a baloldali összefogás jelöltjének 31 százalékos eredményével. Tessely Zoltán 2010 óta a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője. 

Dr. Mészáros Lajos

A legizgalmasabb választási „csatát” Fejér megye 04-es számú választókerületében vívták a jelöltek. Alacsony feldolgozottság mellett Kálló Gergely, a térség jobbikos országgyűlési képviselője, az ellenzéki összefogás közös jelöltje vezetett. Ez az előny aztán az adatfeldolgozás előrehaladtával csökkent, majd volt olyan állapot is, hogy egyszavazatnyi előnyre apadt dr. Mészáros Lajos, a Fidesz–­KDNP jelöltjével szemben, akinek a javára aztán megfordult az eredmény. Az adatok közel 99 százalékos feldolgozottsága mellett a szavazatok 46,82 százalékát dr. Mészáros Lajos, amíg 43,2 százalékát Kálló Gergely szerezte meg. Utóbbi hétfőn délelőtt a politikusi Facebook-oldalán többi között a következőket írta: „Köszönöm! Tegnap a térség országgyűlési képviselőt választott. Új országgyűlési képviselőt, akinek ezúton gratulálok. Megtiszteltetés volt Benneteket szolgálni két éven keresztül a Parlamentben, köszönöm az eddigi bizalmat és a tegnap rám adott szavazatokat is.” 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában