óriástök

2021.09.21. 10:00

Ötmázsás óriás zöldséggel nyert királyságot

Rácalmás A hétvégén rendezték a településen a tökfesztivált. A régió legnagyobb őszi fesztiválja bővelkedett a színpadi, művészeti és kulturális programokban.

Török Tímea

2021.09.17. Elkezdődött a Tökfesztivál Rácalmás Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A tökfesztivál egyik legjelentősebb kísérő rendezvénye a tökkirályválasztás volt, erre hatalmas vagy különleges tökkel rendelkező gazdákat vártak féltve őrzött és nevelgetett kincsük megmérettetésére. A rendezők országos hírverésének még Ausztriában is volt visszhangja, innen is érkezett vendég a rendezvényre. A tökkirály szervezője Keszler László és Bodnárné Surányi Gabriella. A verseny részleteiről Gabriellát kérdeztük.

– A tököket a fesztivál első napján, pénteken reggeltől estig vártuk, hogy szombaton és vasárnap már a fesztiválozók is megcsodálhassák a versenytököket. Az óriástök-versenyen a folyamatos mérlegelés után, vasárnap ünnepélyes keretek között hirdettük ki a győztest. A verseny összdíjazása több mint 200 ezer forint volt. Ebben az évben a tökkirályversenyre öt hatalmas tököt neveztek be.

Ez a „kicsike” a bronzérmet nyerte tulajdonosának
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A 2021. évi Tökkirály címet a tápiószentmártoni Kokai Tibor nyerte el, egy 527 kilo­grammot nyomó igazán óriási tökkel. A második díjat a „Tökös csajok” nevű csapat tudhatja a magáénak 491 kilogramm súlyú versenytökükkel. A harmadik helyezést elért, 306 kilogramm súlyú tök büszke tulajdonosa Kavecz Attila lett. A különdíjat pedig a rácalmási Horváth Balázs nyerte el a 167 kilogramm súlyú termésével – mondta el Bodnárné Surányi Gabriella.

A rácalmási megmérettetés után egy héttel az óriástökök Martonvásáron lesznek majd láthatóak a Brunszvik-kastély parkjában.

Óriások a placcon

Bár a tökkirályválasztásra csak öten neveztek, azért ennél jóval több hatalmas zöldségben gyönyörködhettek az érdeklődők az elmúlt hétvégén a Jankovich-kúriában. Az öt igazán óriáson kívül Kiss Attila is kiállította a különleges terméseit. Ezek a zöldségek is tekintélyt parancsolóak a 120 és 99 kilogrammos méretükkel. De az óriástökös dekorációk is meghökkentőek lennének a piacon, mert egyenként 70–80 kilogrammot nyomtak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában