még szombatig

2019.01.03. 14:00

Ha megmaradt el nem használt tűzijátéka, még visszaviheti

Szinte szünet nélküli tűzijátékozással telt az év utolsó estéje. Este hat órától egészen késő hajnalig durrogtak városszerte a színes szikrákat szóró, pirotechnikai eszközök.

Tóth Alexandra

Szilveszter előtt legálisan csak december 28. és 31. között lehetett vásárolni pirotechnikai eszközöket, és ezek közül sem minden kategóriájú termékhez tudott hozzájutni az egyszerű vásárló.

Az egyes kategória termékei olyan csekély hatóanyag­tartalommal bírnak, hogy egész évben bárki megvásárolhatta azokat, ha 14 éves életkorát már betöltötte, és egy kilogrammot tárolhatnak belőlük maximum egy időben és egy helyen. A kettes kategória az előzőhöz hasonlóan ártalmatlan, ezeket 16 éves kortól kiadhatják az árusok szintén egész évben, de egyszerre egy kilogrammnál több ebből sem tartható otthon.

Már csak az üres dobozok emlékeztetnek a durrogásra

A komolyabb korlátozások a hármas kategóriába sorolt pirotechnikai eszközök kapcsán lépnek életbe. Ezeket csak nagykorú, tehát 18 éves kort már betöltött személy vehette meg engedély nélkül, kizárólag december 28. és 31. között, és csak az év utolsó éjszakáján lehetett azokat felhasználni.

Az árusítóbódékban visszaveszik a hibás, felesleges tűzijátékokat Fotó:Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A fel nem használt, illetve bármilyen hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, a szilvesztert követően, 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, és nem lehet félretenni otthon egy következő alkalomig. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni, és erről a vásárlót már a forgalmazás helyén és idején kötelesek voltak jól láthatóan tájékoztatni a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével. Magánszemély egy időben és helyen összesen 3 kilogramm nettó tömegig tárolhat.

Szombatig még vissza lehet vinni a maradékot

A 3-as kategóriájú pirotechnikai eszközök határidőn túli tárolása szabályellenes és balesetveszélyes, így fokozottan kérjük a tűzijátékkal rendelkező olvasókat, hogy január első napjaiban a fent leírtak szerint járjanak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában