Zökkenőmentes az ellátás

2018.08.23. 16:00

Jövő péntekig még visszaválthatják a gyógyszereket!

Jövő péntekig tart a valzartántartalmú szerek cseréje.

PEKAREK JÁNOS

Nagy port vert fel a nyáron a hír, amelyről július 26-i lapunk 3. oldalán mi is írtunk: Kínában gyártott, szennyezett valzartán hatóanyaggal készültek bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyekből Magyarországon is sok forgalomba került. Ezeket a szereket: így a Nortivant, a Tensartot, a Valsartant, a Valsocardot, a Valsotenst a magyar hatóság július 4-én kivonta a forgalomból.

A Béke városrészi patikában is várják azokat, akik visszaváltanák a valzartán hatóanyagú szereket Fotó: Hankusz Kálmán

Mivel e készítményekből lehetett otthon azoknál a betegeknél, akiknek ezt rendszeresen szedniük kellett, azt is előírták az illetékesek, hogy a gyógyszertárak váltsák vissza a szennyezett szereket, és cseréljék azokat megfelelő minőségű más készítményekre. Azoktól a betegektől, akiknek ilyet írt fel az orvos, július 30. és augusztus 31. között váltják vissza a patikák a forgalomból kivont gyógyszereket. Mégpedig legfeljebb két darab, bontatlan dobozzal. Mivel ezeket a szereket rendszeres orvosi ellenőrzés mellett kell szedni, több nem is nagyon maradhatott a betegeknél.

A kivonás óta már az egész Európai Unió területén, így hazánkban is csak és kizárólag a megfelelő hatóanyagú vérnyomáscsökkentő gyógyszerek kaphatók.

Megkérdeztük Horváthné dr. Tóth Katalin szakgyógyszerészt, a Béke városrészi Medicina gyógyszertár vezetőjét arról, hogy mik a tapasztalataik a szennyezett vérnyomáscsökkentő gyógyszerek visszaváltásával kapcsolatban.

A Medicina gyógyszertár vezetője elmondta: rendben zajlik a valzartán hatóanyagú szerek visszaváltása, és zökkenőmentes az ellátás az új, megfelelő hatóanyagú gyógyszerekből. Őt személy szerint meglepte, hogy viszonylag kevesen, néhány tucatnyian jelentek meg a gyógyszertárban visszaváltandó készítményekkel: több emberre számított. Nagyon pozitívnak tartja, hogy az akciót nem kísérte semmiféle pánik vagy kétségbeesés. Ezt a szakma és a média megfelelő tájékoztatásának tulajdonítja.

A gyógyszervisszaváltási akció tehát még augusztus 31- ig, azaz a jövő héten péntekig, vagyis további hét munkanapon át tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában