Felejtsük el a szívószálakat augusztusban!

2018.08.14. 07:00

A dunaújvárosi Kaptár is próbál felzárkózni a műanyaghulladék csökkentéséhez

A világ vendéglátói becslések szerint évi 500 millió szívószálat kínálnak a felszolgált italaik mellé, és ezek együttes hossza akkora, hogy a bolygónkat 2,5-ször átérné a szívószál-lánc. Ráadásul egy szívószálat átlag mindössze 20 percig használunk.

Tóth Alexandra

Pár perc után úgyis a szemétben végzik Fotó: internet

Korunk vezető hulladékforrása a műanyag. A flakonok, szatyrok, használati tárgyak mind-mind jórészt a könnyen, olcsón és gyorsan előállítható műanyagból készülnek, ugyanakkor a szemétté vált fogyasztási cikkeket többnyire nem gyűjtjük szelektíven, és folyóvizeinkbe vagy a kommunális hulladék közeledve állatok és növények életét követelik, ráadásul egyes fajtáknak a lebomlási ideje több, mint 100 év is lehet. Nem elhanyagolható szereplője a műanyagtengernek a sokak által kedvelt és kifejezetten trendinek számító szívószál, amit a vendéglátóhelyek többsége már kérés nélkül tesz bele a fogyasztó poharába. De vajon ér-e annyit az a 20 percnyi szívás, amennyi környezeti kárt okozunk vele, miután feleslegessé vált?

Már bevezették a re-pohár használatát is

Erre próbálja felhívni a figyelmet a Felelős Gasztrohős blog, ahol az író idén is elindította a szívószálmentes augusztus nevű fenntarthatósági kampányát, és most még a tavalyinál is nagyobb sikere van a kezdeményezésnek. Számos budapesti étterem csatlakozott az ötlethez. Egyesek egyáltalán nem, mások csak akkor adnak szívószálat, ha a vendég azt külön kéri. Sőt, akadnak olyanok is, akik augusztust követően is folytatják a szívószál-stopot, és olyanok is, akik eleve egyáltalán, soha semmikor nem szervíroznak szívószálakat az italok mellé, a kampánytól függetlenül.

Pár perc után úgyis a szemétben végzik Fotó: internet

Egyrészt környezetbarát, másrészt pedig költséghatékony

Szép dolog a dunaújvárosi Kaptár Music Pub részéről, hogy ők is igyekeznek követni a fenntarthatóság irányelveit. Egyelőre nem veszik le teljesen a pultról a szívószálas dobozkát, de felhívják a vendégeik figyelmét arra, hogy bizony jól csúszik az a cider szívószál nélkül is, és remélik, a felhívás hatására kevesebben fogják kérni az italukhoz. Újabb újítás náluk, hogy bevezették a re-poharat, ami már számos fesztiválon debütált és kiválóan működött az egyszer megvásárolandó, de többször használatos, valamilyen logóval, dizájnnal ellátott, tartós műanyagból készült pohár. Tóth „Töki” Zoltán elmondta, hogy ez egyrészt környezetbarát, másrészt pedig költséghatékony is. Szórakozóhelyén már két-három éve szem előtt tartják a környezettudatosságot, külön gyűjtötték ugyanis a keletkező üveg-, műanyag-, fém- és papírhulladékot, és szelektív hulladékgyűjtőkbe szállították azokat. Zoltán szerint az előzetes visszajelzések alapján a vendégeik nyitottak a re-pohárra, ami tegnaptól kapható a Kaptárban. Reméljük, nem csak város, de országszerte egyre többeket ihletnek meg azok a módszerek és lehetőségek, amikkel olcsón és egyszerűen tudnak tenni a környezet védelméért, legyen szó akár vendéglátóhelyekről, akár magánszemélyekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában