Kiút az alvilágból

2018.02.01. 07:20

A bűnmegelőzésről készített videót a Roma N.Ö.

„Kiút az alvilágból – a döntés a tiéd!” – címmel készített videót a dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (Roma N.Ö.).

Balla Tibor

A kétszereplős kisfilm a beszédes Kiút az alvilágból címet kapta. Nem véletlenül, hiszen a két, dunaújvárosi megszólaló a legszélsőségesebb kitaszítottságba hajszolta magát, majd onnan tért vissza a társadalomba. Nem is akárhogyan! A történet egyik főszereplője kábítószer-fogyasztóként küzdötte le magát olyan mélyre, ahonnan már úgy tűnt, nincs kiút. Ma ő igyekszik segíteni a szenvedélybetegeknek. A másik főszereplőt kábítószerrel való visszaélésért ítélték el nyolc év fegyházra, amiből hatot le is töltött. Ma szakmája van, rendesen dolgozik, lakást, kocsit vett. Állítja, az az igazi vagányság, ha minden reggel felkelsz, és elmégy dolgozni.

Hosszú János, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, 2015-ben kezdődött a tömegfoglalkoztatással egybekötött képzési programjuk. Ezen belül csaknem kétezer embernek tudtak nemtől, származástól, kortól függetlenül munkalehetőséget biztosítani akár csak átmeneti lehetőségként, hogy az elsődleges munkaerőpiacon el tudjanak helyezkedni. Hosszú János elnök keresi az utat, hogyan lehetne népszerűbbé tenni a programot, és megmutatni a valós arcát. Azt, hogy minden résztvevő érdekét figyelembe véve minél több ember rendelkezésére álhassanak, elősegítsék az esély­egyenlőséget, egymás megértését, elfogadását. Szeretné, ha minél többen tudomást szereznének arról, hogy náluk elindult valami, hogy nemcsak beszélnek a dolgokról, de azok meg is történnek.

Arra jött rá, hogy a társadalom különböző szegmenseibe kell eljuttatniuk az üzenetüket a számukra hiteles embereken keresztül. Így eljuthat a különböző csoportokba, hogy mi az értéke a családnak, a munkának, hogyan lehet a másiknak megadni a tiszteletet, elfogadni egymást és önmagunkat, hogy tudjunk fejlődni, hogy a tudásnak értéke legyen. Nem titkolt cél a társadalmi különbségek eltüntetése. Ez a videó is egy ilyen csoportnak szól, amelyet a visszajelzések alapján sikerült is megfogniuk, az üzenet elment – és be is talált. Az alkotás az alábbi " target="_blank" rel="nofollow noopener">linken megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában