Szent-Györgyi Albert

2017.12.30. 17:00

Az volt a célja, hogy mindannyiunk életét jobbá tegye

1937-ben a Nobel-díj Bizottság Szent-Györgyi Albertnek ítélte az orvosi és fiziológiai díjat a C-vitaminnal és a biológiai égés folyamatával kapcsolatos felfedezéseiért.

NA

A C-vitamin világhírű magyar felfedezőjének özvegye nemrégiben látogatott el hazánkba, és relikviákat hozott Magyarországra, majd részt vett a professzor neve által fémjelzett orvosi díj kihirdetésének ünnepélyes eseményén Fotó: archív

December 10-én volt 80 éve, hogy a legendás szegedi professzor átvehette az elismerést. Szent-Györgyi emberi nagyságát mutatja, hogy a legnagyobb orvosszakmai elismerésnek számító díjjal járó érmet az akkoriban kitört úgynevezett „téli háború” finnországi szenvedőinek ajánlotta fel. Évekkel később derült csak ki, hogy az érmet egy finn gyárigazgató meg- vásárolta, majd az Országos Magyar Történeti Múzeum Éremtárának ajándékozta.

Fotó: Archív

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának jubileuma nemcsak arra ad alkalmat, hogy a professzor életének és munkásságának adózzanak tisztelettel az utódok, hanem tovább is vihetik a tudós örökségét és szellemiségét. Nemrég egy újabb relikvia került Magyarországra, hiszen a közelmúltban Szegedre látogatott Marcia Szent-Györgyi, a professzor özvegye, aki a Goodwill Pharma Az Egészségért Alapítványnak ajándékozta azt a szmokingot, amelyet a professzor a Nobel-díj átadásakor viselt.

- Ezt a szmokingot a ’30-as években készítették Szegeden. Hűen őriztük évtizedeken át, a Nobel-díj mellett sok más fontos eseményen is ezt viselte Albert, most pedig jó szívvel adom át, mert biztos vagyok benne, hogy miként Albert szakmai és szellemi örökségét, úgy ezt a tárgyi relikviát is méltó módon kezelik és helyezik majd el – mondta az özvegy, aki üdvözölte azt is, hogy férjéről orvosi díjat neveznek el Magyarországon.

80 évvel ezelőtt, 1937. december 10-én vette át Nobel-díját Szent-Györgyi Albert, az első – és máig egyetlen – magyar tudós, aki hazai kutatásáért kapott természettudományos Nobel-díjat.
Fotó: Archív

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 80. évfordulója alkalmából a szegedi Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány hagyományteremtő szándékkal hozta létre a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amellyel minden évben olyan orvosok munkáját ismerik el, akiket a szakmai zsűri és pácienseik is érdemesnek tartanak az elismerésre.

- Albert tudományos munkásságának az volt a célja, hogy mindannyiunk életét jobbá tegye. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjjal azon orvosok munkáját ismerjük el, akik a mindennapokban Alberthez hasonlóan a mi életünket is jobbá teszik, akiknek munkássága követendő példa lehet a jövő generáció orvosai előtt – mondta Marcia Szent-Györgyi. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj elismerésben évente kilenc orvos részesülhet. Közülük hetet a nagyközönség választhat ki területi alapon, a díjat alapító Goodwill Pharma Az Egészségért Alapítvány pedig két szakmai díjat ad át.

A C-vitamin világhírű magyar felfedezőjének özvegye nemrégiben látogatott el hazánkba, és relikviákat hozott Magyarországra, majd részt vett a professzor neve által fémjelzett orvosi díj kihirdetésének ünnepélyes eseményén
Fotó: archív

 

A díj alapítói 2018. január közepéig várják a páciensek rövid indoklással vagy személyes történettel kísért ajánlásait, ami alapján egy-egy, Magyarországon praktizáló orvost méltónak tartanak a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra. Ezt követően március végéig lesz lehetőség szavazni a jelöltekre, április 7-én, az egészségügyi világnapon pedig a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor az ünnepélyes díjátadóra. Már most több mint 200 jelölés érkezett, de a szervezők ezernél is többre számítanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában