népes közönség

2017.12.06. 13:00

Akik méltók arra, hogy ne felejtsük el őket soha…

A négyezer fős tagságot számláló, Mi, DUNAÚJVÁROSIAK Facebook csoportnak elkészült a második kötete, így már az elsővel együtt, összesen kétszázötven arra érdemes személynek állítottak méltó emléket.

SZENTE TÜNDE

Miskolczi Miklós dedikálta a Mi, DUNAÚJVÁROSIAK kötetet a múlt heti könyvbemutatón Fotó: Ady Géza

Ha valami jó, azon ne változtass! – elvet követték a csütörtöki könyvbemutató szervezői. Miként az első kötetnél, most is a Béke étterem szolgált az ünnepélyes ceremónia helyszínéül. A zene és tánc ezúttal sem maradt el, a Hangulat Nosztalgia Zenekar – tagjai: Kovács János, Ágyik József, Mukli István, Pók László, Horváth János – gondoskodott az igényes szórakoztatásról.

- Boldog vagyok – szólt népes közönségéhez az internetes közösség létrehozója, a portrék kötetbe rendezője, várostörténet-írónk, Dunaújváros Díszpolgára, Miskolczi Miklós. – A Facebook csoport két éve 900 tagból állt, ma meghaladta a 4000 főt. Utánajártunk néhány érdekességnek, így kiderült, hogy ettől nagyobb létszámú dunaújvárosi Fb-csoport nem létezik. A nemek szerinti bontásban, a tagság 61 százaléka nő, 39 százaléka férfi. A 30 év alattiak alig vannak kevesebben a 65 év fölöttiekhez képest, ez azt jelenti, hogy a fiatalabbakat is érdekli a város múltja. Ami pedig a földrajzi megoszlást illeti, Bécsből, Londonból, Sydneyből, Los Angelesből is vannak egykori dunaújvárosiak, akik velünk „játszanak”, velünk ünnepelnek ma. A második kötetbe sikerült összegyűjtenünk 100-nál több régi dunaújvárosit, olyanokat, akik méltók arra, hogy ne felejtsük el őket soha – mondta Miskolczi Miklós köszöntőjében, majd sorra vette azokat, akik nélkül nem jöhetett volna létre a könyv, és a november 30-i ünnepség.

Rózsa György, a neves televíziós személyiség ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe az új könyvet: – Elfogultságot jelentek be! Többszöri elfogultságot! – kezdte laudációját az író barátja. – Egyrészt a szerző, Miskolczi Miklós több mint 40 éve barátom, másrészt elfogult vagyok a várossal, a lakóival szemben. Az úgy kezdődött, hogy Miklós meghívott Sztalinba, és elvitt a híres Támaszpontra. Csodaemberekkel ismerkedtem ott össze, akikről aztán Miklós amolyan ríkató-nevettető történeteket mesélt. Sokat bolyongtunk a városban – vasmű, Bartók, Halász Csárda, uszoda, barátomnak minden épület, utcasarok érdekes eseteket és embereket jelentett. Ezek az emberi történetek ismertették és szerettették meg velem a várost és lakóit. Elolvastam Miklós mindegyik, Dunaújvárosról szóló könyvét – elsősorban is a legrangosabb szociográfiai sorozatba, a „Magyarország felfedezésé”-ben megjelent Város lesz csakazértis… című dokumentum-értékű kötetet -, és a város egyre jobban megnyílt előttem, átölelt és szeretőjévé tett. És akkor jött az „i”-re a pont, kettős barátságunk megkoronázása: ez az új kezdeményezés, a Mi, DUNAÚJVÁROSIAK.

Miskolczi Miklós dedikálta a Mi, DUNAÚJVÁROSIAK kötetet a múlt heti könyvbemutatón Fotó: Ady Géza

Rózsa György „generálisan eredeti találmány”-nak nevezte a kezdeményezést: – A helytörténet-írás 21. századi, merőben új módszere. Egy csodálatos, új technikai felfedezés és lehetőség, a net és a Facebook unikális felhasználása! Profánul: A közösségi média felhasználása közösségi módszerrel! Közönség, és főként közösségteremtés teljesen új módon! Egy Fb-csoport, egy könyv, amelynek több százan, ezren íróivá válhatnak, illetve váltak, amely folyamatosan bővülhet, alakulhat, s amely könnyebben hozzáférhető, bármely korábbi terjesztési módot lepipál.

Csodás új lehetőség nyílt meg egy város bemutatására – nem az épületek, intézmények, gyárak megismertetésére, hanem teremtőik, működtetőik közelhozására. Már-már elfeledett hétköznapi hősök, elbukók és újrakezdők, alkotók és fura figurák, egykori ismerősök, barátok emlékének felidézésére. Városi legendák és legendás alakok, akikről egyszer csak eszünkbe jut ez is, az is. És hála a Facebook-csoportnak, ennek a nemes új lehetőségnek, ezek a feledés homályából előbukkanó alakok, történetek nem vesznek el.

„Önök, dunaújvárosiak nyugodtan legyenek büszkék magukra!” – felszólítással zárta gondolatait, hozzátéve: – „ez a könyv győzelmi híradás is: Dunaújváros emberi (!) város lett, csakazértis!”

A zenés-táncos baráti találkozón a hivatalos részt követően Miskolczi Miklós író dedikálta a kötetet, amelynek a könyvbemutatóra szánt valamennyi példánya elkelt. A társasági eseményt a Facebook-on élőben közvetítette a Mi, DUNAÚJVÁROSIAK közösségi portál. A világ különböző pontjairól, még Svédországból is érkeztek jókívánságok.

A Mi, DUNAÚJVÁROSIAK II. kötet a nyilvános Facebook-csoportban előforduló portrék, posztok, vélemények, megjegyzések szerkesztett változata. A könyv kiadását támogatta a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. és a Dunaújvárosi Szuperinfó Kft. Készült a TEXT Nyomdaipari Kft.-ben. Megvásárolható a Dunaújvárosi SzuperInfó Szerkesztőségében, a Vasmű út 35. szám alatt, valamint a Dunaújvárosi Hírlap ügyfélszolgálatánál, a Vasmű út 33-ban. A Mi, DUNAÚJVÁROSIAK I. része szintén a SzuperInfó szerkesztőségében szerezhető be.

A Rozsnyai Zoltán ötlete nyomán, Miskolczi Miklós, Bali Attila és az Fb-csoport tagjai közreműködésével készült, az 1950-es évek Sztálinvárosát felelevenítő 2018. évi retró falinaptár sorszámozott példányainak többsége az est folyamán gazdára lelt. A többi a Rolling Nyomdában, a Budai Nagy Antal út 5. szám alatti nyomdában, illetve a Bartók Béla út 2. szám alatt – időpont egyeztetést követően (tel.: 30 3962265) – vásárolható meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában