A véradás a véradó egészségét is szolgálja a tesztek miatt

2020.03.11. 09:00

Véradás a Dunaferr iskolában

A Magyar Vöröskereszt már 1939 óta vesz rész a véradásszervezésben, évente több mint tízezer vér­adóeseményt szerveznek. Munkájuk kiterjed a véradások szervezése mellett a vér­adók és a véradás ügyének népszerűsítésére is.

Török Tímea

Fotó: LI

Március 10-én a Dunaferr iskola villamossági tagozatában szerveztek véradást délelőtt nyolc és tizenegy óra között. Ottjártunkkor az intézmény végzős diákjai közül Árva Bálint és Nagy Tamás is vért adtak. Véradó lehet mindenki, aki egészségesnek érzi magát, aki bemutatja az adatfelvételhez az iratait. Az iskolában fontos kritérium volt az is, hogy a véradó már elmúljon 18 éves, de még ne legyen 65 éves, és a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek.

Árva Bálint véradó folyadékot pótol Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Naponta mintegy 1800 vér­adót kell toboroznia a szervezetnek, hogy a biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre a műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. A szervezést a vöröskereszt az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve végzi. A vér­ellátó munkatársai veszik le a vért, majd a véradás után elvégzik a kötelező vizsgálatokat, és különböző vérkészítményeket állítanak elő.

Az iskolában fontos kritérium volt a vér­adóknál a nagykorúság

Egyetlen véradással három betegen segíthet minden vér­adó. De nem elhanyagolható tény az sem, hogy a vér­adás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheti meg a donor, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!