Nem számít az élet, senkié sem

2018.11.30. 08:35

Vendégelőadást tartottak a Bartókban

A Nagyváradi Szigligeti Színház égisze alatt működő Nagyvárad Táncegyüttes előadását látta vendégül szerdán este a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza.

Balla Tibor

A Barbárok című táncelőadás Györfi Csaba rendező, koreográfus kezei alatt Móricz Zsigmond novellája alapján készült. Az ő neve mellett feltétlen meg kell említeni Cristina Breteanu díszlet- és jelmeztervező, valamint a zeneszerző Cári Tibor nevét, ugyanis mindketten alaposan ellátták kézjegyükkel a produkciót. A zenei bejátszások a színpadon mindvégig jelenlévő és munkálkodó muzsikusok egyensúlyát patikamérlegen mérte ki a muzsikáért felelős alkotó, a tér és a jelmezek pedig még egy réteget húztak a táncos történetmesélés fölé. A játszó tér előnyeit láthatóan felismerte a koreográfus is, a táncosok gyakorta használták ki a hófehér alapszőnyeget beterítő avarréteget kifejezőeszközként is, előfordult, hogy sírhantot kerekítve belőle.

A koreográfus kicsit megkeverte az eszköztárát Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Mivel a Móricz-novella felépítése nagyban hasonlatos a görög drámákkal, ez jó alapot szolgáltatott a táncadaptációnak a jellemábrázolásokban, viszonyrendszerekben egyaránt. Mégis a bizonytalanság érzése fogta el a nézőt, ahogy a rendezőt is vélhetően, a modern, kortárs táncszínházi eszközrendszert gyakorta szakították meg hosszú, értelmetlen, vagy legalábbis annak tűnő csendek, hogy aztán következhessen egy néptáncra épülő mozdulatokból összeállított jelenet. A gond csak az, hogy mindez nem szervesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!