A fejlesztések döntenek a pontozásnál

2019.05.11. 19:00

Tizenöt évre újra megpályáztatják a települések repülőterének hasznosítását

A napokban jelent meg egy pályázati felhívás, amelyben Baracs és Kisapostag önkormányzata tizenöt évre újra megpályáztatja a repülőtér hasznosítását.

Horváth László

A kiírás szerint a pályázat célja a meghirdetett területek repülőtérként és kapcsolódó üzleti, oktatási, sport-, szabadidős, rekreációs, kulturális, turisztikai tevékenység céljából történő üzemeltetése bérleti szerződés keretén belül.

A pályázattal kapcsolatban Baracs polgármesterétől, Várai Róberttől kértünk tájékoztatást.

– Tizenöt évvel ezelőtt a magyar állam átadta a sportreptereket az illetékes önkormányzatok tulajdonába azzal a meghagyással, hogy eddig az ideig a birtokon belül lévő sportegyesülettel szerződést kell kötni. Tehát a repülőklubbal aláírt üzemeltetési megállapodás szerint térítésmentesen ott lehet a klub, és üzemeltetik a repülőteret, karbantartják az épületeket. Ez a tizenöt év április 21-én lejárt. A baracsi és a kisapostagi önkormányzat úgy gondolta, hogy az állami vagyonnal való gazdálkodás szigorú szabályainak eleget téve a későbbi üzemeltetésre megpályáztatja a repteret. Természetesen ezen a pályázaton a meglévő repülőklub is indulhat. Tehát nem titok, hogy újabb tizenöt éves bérletre szeretnénk szerződést kötni a legelőnyösebb ajánlatot kiválasztva.

Eddig nagyon népszeruek voltak a repülonapok Fotó: Horváth László/Dunaújvárosi Hírlap

A pályázat kiírói remélnek-e változást az újabb bérleti időszak alatt? – tettük fel a kérdést a polgármesternek.

– A pontozásnál szempont lesz, hogy az üzemeltető milyen fejlesztéseket szándékozik bevezetni. Elsősorban nyilván repülőtérként akarja majd működtetni a területet. Mi pedig nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy melyek lesznek ezek a repülős tevékenységek, milyen zajterheléssel jár majd, és mik lesznek azok a lehetőségek, amelyek akár földi programok sorába is illeszthetőek, illetve a turizmussal is összekapcsolhatóak – mondta a részletekről Baracs polgármestere.

Várai Róbert a végén kiemelte, nagyon fontos, hogy nem a lakosság nélkül döntenek majd. A legelőnyösebb pályázatot benyújtóval lakossági fórumot terveznek Baracson és Kisapostagon is. Ez nyílt fórum lesz, ahol természetesen kérdezni is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!