Polgárőrprojektek koronavírus idején – nagy segítség lehet

A Pannon Polgárőrség Peczen Antal elnöklésével működik településünkön. Az egész város területén látnak el a közösség számára hasznos feladatokat, de a Technikum városrészben van a központ, itt van az irodájuk.

Török Tímea

Fotó: Zsedrovits Eniko

A polgárőrök segítő programjairól Salpauerné Varga Éva titkár számolt be lapunknak.

– Mivel a koronavírus-fertőzés a hatvanötödik élet­évüket betöltő lakótársainkat kifejezetten veszélyezteti, azt gondoltuk, nagy segítség lehet az egyedülálló, beteg szépkorúaknak és a jelen helyzetben még elfoglaltabb gyermekeiknek, ha segítségünket ajánljuk fel a gyógyszerek kiváltásában, vagy a napi bevásárlásban. Ez az elgondolás tettekre sarkallta a szervezetünk tagjait, és életre hívta a dunaújvárosi polgárőr csapat segítő projektjét kifejezetten az idősebb dunaújvárosiaknak. Ha valaki segítségre szorul, nincs más dolga, mint az éjjel-nappal elérhető telefonunkat felhívja, +36 70/677-6260 számon – mondta el a civil szervezet titkára.

„Formaruhában egyeztetett időpontban és igazolvánnyal dolgozunk...”

– Ahogy befut hozzánk az igény – folytatta Salpauerné –, felvesszük a megadott háziorvossal a kapcsolatot, és a felírt receptet kiváltjuk a gyógyszertárban, majd a rászoruló idősnek elvisszük. A bevásárlásnál telefonos egyeztetés után a bevásárlólista és az ellenérték birtokában megvásároljuk a napi élelmiszert, majd a vásárlási bizonylattal együtt elvisszük az igénylő otthonába. Nagyon fontos, hogy a polgárőrök mindig formaruhában, egyeztetett időpontban és polgárőr-igazolvánnyal dolgoznak, ezek hiányában senkinek ne adjanak semmit át, sőt inkább hívják a 112-es segélyhívószámot – hangsúlyozta a projekt vezetője.

– A biztonságra is gondoltunk, fertőtlenítővel, szájmaszkkal, gumikesztyűvel is fel vagyunk szerelve, sokat segítene, ha a gyógyszertárak előre vennék a recepteket kiváltó kollégát – tette hozzá Salpauerné Varga Éva.A másik, a koronavírus-fertőzéssel összefüggő tervünk, hogy azoknak a szülőknek nyújtsunk segítséget, akik a bezárt iskolák miatt nem tudják megoldani a gyermek oktatását, felügyeletét. Ezt a programunkat Czuczor Zsolt polgárőrtársunk szervezi – adta át a szót a titkár.

A Pannon Polgárőrség a munkája során formaruhát visel és igazolványuk van Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Az alapötlet szerint otthon vártam volna két-három kisdiákot, akiknek a tanulásban tudtam volna segíteni, hiszen tanítói végzettségem van. De itt a polgárőrirodában akár tíz alsó tagozatos kisdiáknak is tudnánk segíteni. Még van lehetőség a jelentkezésre a +36 20/244-9278-as szám felhívásával.

Szívesen fogadnánk felajánlásokat a digitális oktatás megszervezéséhez, például laptopokat, táblagépet várnánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!