pályázatnak köszönhetően

2019.09.25. 11:00

Perkátán útfelújítás és járdafelújítás kezdődött

Perkáta Nagyközség Önkormányzata 2018-ban és 2019-ben is sikeresen pályázott a Pénzügyminisztériumhoz és a Belügyminisztériumhoz önkormányzati alapfeladatok támogatása pályázaton.

duol.hu

A település tájékoztatása szerint, az elmúlt években ebből a pályázati kategóriából történt meg az iskolai tornaterem nyílászárócseréje, az iskola mosdó- és folyosó felújítása, de ebből valósult meg a régi óvoda tetőcseréje és egyéb felújítása, tavaly pedig a 2017. évi támogatásból az új óvoda eredeti felének nyílászárócseréje, külső szigetelése és színezése. Ezen a pályázaton alapvetően három kategóriában lehet pályázni, amelyeken különböző a maximális pályázati támogatás, illetve az önkormányzatok adóerő-képességétől függ az az önerő mértéke. Az önkormányzati kötelező feladatot ellátó épületek felújítása esetén 30 millió forint a támogatás maximuma, sportcélú felújítások esetén (ilyen támogatásban önkormányzatunk még nem részesült) 20 millió, míg az utak, járdák felújítása esetén 15 millió forint.

A 2018. évi pályázaton a Táncsics Mihály utca részleges felújítására és a Szabadság tér részleges járdafelújítására pályázott a település. Viszont mivel a 62-es számú volt főút perkátai belterületi szakasza még mindig állami tulajdonban van – mivel az elkerülő még csak ideiglenesen van forgalomba helyezve -, a Szabadság tér végén levő, a Kisbács utca elején levő és Zrínyi utcához felfelé vezető járdákkal egyetemben, ezért azok kiestek a projektből, így növelve a Táncsics utca felújításának hosszát 700 méterre a Fehérvári utcától indulva. Emellett a Hivataltól a Postáig futó járda kerül felújításra térkő burkolattal, illetve a buszmegálló nagy része összesen 207 négyzetméteren.

Fotó: perkata.hu

A 2019. évi pályázaton a Baross Gábor utca teljes felújítását pályáztuk meg, hozzávetőlegesen 760 méter hosszúságban, a Sport utcai és az Alkotmány utcai csatlakozások között.

A 2019. évi pályázat eredménye augusztus 26-án került kihirdetésre. Mindkét év pályázati kiírásán hozzávetőlegesen 15-15 millió forintos támogatást nyert el a település, amelyek önrészeivel együtt közel 35 millió forintos beruházás történik meg a következő két hétben. Az érintett Szabadság téri járdaszakasz építési területén az ügyintézés és a vásárlás folyamatos lesz, de a munkálatok miatt a megközelítés kicsit nehezebb lesz. A Táncsics Mihály utcával kezdődik az útfelújítás 4 méter szélességben 3 méter széles aszfaltfelülettel és 0,5-0,5 méter széles murvás padkával, majd hasonló történik a Barossban is. Elsőként a padka igazítása történik meg, ami már zajlik a Táncsicsban, majd kiegyenlítő kőréteg felhordása történik meg, ezt pedig követi az aszfaltréteg felhelyezése és a padka elkészítése. Az önkormányzat érintett utcák lakosságának a türelmét és támogatását kéri, arra kell feékészüljenek, hogy körül-belül másfél napig nem tudnak a járműveikkel az utcába be- és kihajtani, de az aszfaltozás időpontja előtt 1 nappal értesíteni fogják őket.

A járda felszedése és a Táncsics utca előkészítése ma délelőtt megkezdődött és a kivitelező vállalkozás építésvezetőjének tájékoztatása szerint, nyilván az időjárás függvényében hozzávetőlegesen 2 hétig tartanak a munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!