Először rendezték meg ezt az értékelést

2020.02.03. 15:00

Pálinkamustrát tartottak múlt pénteken este Adonyban a Szent Orbán Borrend tagjai, ítészei

Pénteken este Adonyban a Duna menti Szent Orbán Borrend pálinkamustrát tartott a térség pálinkafőzőinek a régi polgármesteri hivatalban. Huszonöten tették próbára pálinkájukat.

Agárdy Csaba

cof

A bírálók a perkátai Pavlicsek Csaba és László Norbert voltak, akik mindketten országosan elismert pálinkafőzők. A napokban épp László Norbert trópusi mix pálinkája lett aranyérmes a Quintessence nemzetközi versenyen, és nemcsak a saját kategóriáját nyerte meg, hanem a kategóriagyőztesek külön viadalán is győzött, így a Quintessence 2020 Legjobb magánfőzetők pálinka címet érdemelte ki, azaz a verseny legjobb pálinkája az övé lett.

Az ítészek: Pavlicsek Csaba (jobbról), mellette László Norbert, bal szélen Nedves Tibor, a borrend főpohárnoka
Fotók: Agárdy Csaba

A péntek esti kínáláshoz pálinkánként 0,75 liter mennyiségű mintára volt szükség. A borrend nagymestere, Schmidt Attila így értékelte a mustrát: – Először rendeztünk pálinkamustrát, és a visszajelzések alapján sikeres volt, sőt, felmerült az igény arra, hogy teremtsünk hagyományt, rendszeresen véleményezzük a pálinkáinkat. Összesen harminc pálinka került terítékre, aki akart, véleményt mondhatott bármelyik pálinkáról. A felkért szakembereink versenyszerűen tartották meg a bírálatot. Számomra is meglepő módon, általában jók voltak a véleményeik, hiszen ne feledjük, mi inkább borászok vagyunk, mint pálinkafőzők. A bírálati rendszerben húsz pont a maximum, és itt is voltak pálinkák, amelyek maximális pontot kapták.

Az adonyi borrend először rendezett pálinkamustrát, nagy siker volt, szeretnének hagyományt teremteni

A prímet a Kerekes János – Paulusz Ágnes házaspár vitte. A Duna menti Szent Orbán Borrend februárban sem pihen, két fontos program is vár a tagokra. Február 22-én szombaton 8 órától zárszámadó közgyűlést tartatnak, majd a közgyűlés után gazdanap lesz, ami már nyilvános. A résztevők két előadást hallgathatnak meg, Renner László szőlész-borász a szüret időpontjának helyes megválasztásáról és a borkezelésről beszél, Vaszily Tibor pedig a növénykondicionálásról és a növénytáplálásról tart ismertetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!