Dicsőségnek számít

2019.05.08. 13:00

Nagy Gábor merlot-ja lett az idei zászlós

A Dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend az idén már XI. alkalommal rendezte meg a Duna menti Települések Borversenyét. Az idén Nagy Gábor merlot-ja nyerte el a zászlósbor címét.

Balogh Tamás

Nagy dicsőségnek számít, hogy a lovagok borai közül az adott évben melyik nyeri el a zászlósbor címet. A legfontosabb, hogy a borrendet, borvidéket reprezentáló kistérségben termelt szőlőből készült legyen, amely az adott évi borverseny legmagasabb pontszámát éri el.

A merlot vörösborszőlő a nagy kékszőlő-fajták egyike. Feltételezetten Bordeaux-ból származik. A belőle (a szakirodalom szerint) sötétvörös, közepesen testes, lágy, teljes zamatú, gyümölcsös száraz minőségi vörösbor készíthető. Rövid érlelési idő után élvezhető.

– Büszke az elért eredményére?

– Amióta szőlőt és bort termelek, és részt veszek a versenyeken, ezzel a fajta merlot-val mindig indulok, és rendre aranyérmet értem el vele. Az idén viszont, ha századnyi különbséggel is, de elnyertem vele ezt a címet. A szőlőt is én ültettem, sőt oltottam is, tehát teljes mértékben helyi és az én termékem. A termőhelye Dunaföldvár Diós nevű területén, a Duna felé néző oldalon található. A folyó közelsége a fagyok erejét csökkenti ugyan, de a felszálló párát kedvelő gombafertőzések miatt viszont nehezebbé teszi a dolgomat. A mostani sikerhez kellett az évjárat, talán egy kicsit jobban odafigyeltem rá, mint korábban. És még valami: ez eddig még nem látott fahordót. Műanyagból fémtartályba került. Az érleléshez nagyon fontos légmentes körülményeket így tudtam a számára biztosítani. A többi vörösborom az érlelés első szakaszában általában hat hónapot fahordóban vannak. A bor egy élő szervezet és ezért oxigénre van szüksége, amit a fahordó falán keresztül meg is kaphat. Ez a hagyományos borkészítés módja.

A dunaföldvári Nagy Gábor az elismerésével a borversenye díjátadása után Fotó: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

– Szerencse?

– Ezt a faktort a lottózásnál kell igazán kihasználni, de el kell ismerni, hogy a borversenyeken is szerepe van. Lényeges, hogy mennyire vörösborkedvelő bírálóhoz kerül az ember bora.

– Mi lesz ennek a bornak a sorsa?

– Az biztos, hogy nem fogom eldugni, mert szívesen megkínálom vele a barátaimat. Mellette azt szokták mondani, hogy az a legjobb bor, amelyik már el van adva. Mivel én (orvosi javaslatra, aminek mondjuk a felét fogadom meg) túl sokat nem ihatok belőle, ezért fájó szívvel, de a maradékot értékesítem. Egy biztos, ez a díjazás jó védjegynek mondható, mert máris sokan keresték. BAT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!