Év végi rendezvény

2018.12.01. 07:00

Mézeskalács-készítés – közös tűz, közös asztal

Kulcson, a Nap Háza – Hold Udvara Rekreációs Központban az év végéhez közeledve sűrűsödtek a programok.

Balla Tibor

Immár második alkalommal jártak a héten a Nap Háza – Hold Udvara rekreációs központban a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai, akik az intézmény Arany Iránytű programjában vesznek részt. Vargáné Boór Viola – a központot működtető Carpe Diem Alapítvány titkára – vezetésével az adventre hangolva mézes süteményeket sütöttek. Nem is akármilyeneket! A mézeskalácsnak rengeteg féle receptje van, fontos, milyen lisztből, milyen tojással gyúrják, milyen hőfokon sütik.

A Pentelei szakképző iskola diákjai örömmel tüsténkedtek a konyhában
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Mindenki keresi a szent grált. Viola, úgy tűnik, megtalálta. Vagyis újra megtalálta a régi, hagyományos módszert. Ezt nem kell különféle trükkökkel kezelni, hogy megpuhuljon, nem csak a sütés után az, hanem az is marad. Ráadásul nem az elterjedt – tojásfehérje, porcukor mázzal történő – írókázós díszítést alkalmazták, hanem a népi hagyományokhoz visszanyúlva magvakkal, napraforgóval, tökmaggal, lenmaggal, népi motívumokkal mintázták. Mindemellett a kevesek által ismert rátéttésztás díszítést is alkalmazták, amit egy – állagában és színében – másféle tésztából gyúrtak. A fiataloknak kedvezve nem maradt el a jellegzetes amerikai gingerbread figura sem. No meg, hogy az egyszerűbb megoldást is megtanulták, a hideg tojáshabos öntettel díszített mézeskalácsgombot színes cukorral díszítették.

A csikorgó hideg ellenére jó hangulat uralkodott a rekreációs központ udvarán a tábortűz mellett
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Csütörtökön délután már ötödik alakalommal tartották meg a „Közös a tüzünk – közös az asztalunk” elnevezésű rendezvényt, amelynek keretében megköszönték az eseményeiken aktívan részt vevő önkénteseik munkáját egy kis programmal és vendéglátással. Ez egy szabadtéri, zenés, beszélgetős, a Dunaújvárosi Vegyeskar fellépésével színesített rendezvény a Carpe Diem Alapítvány szervezésében, Kulcs község önkormányzatának támogatásával a Nap Háza – Hold Udvara rekreációs központ udvarán. Lángos, forró tea, forralt bor és felajánlott sütemények kerültek a közös asztalra, amiket elfogyasztottak a szabadban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!