a helyi bölcsődék, óvodák udvarain tartós útfestést terveznek megalkotni

2019.11.25. 09:00

Kupakgyűjtő szívet telepítettek Dunaföldváron a város szívébe

Egy kupakgyűjtő pontot adtak át Dunaföldvár központjában csütörtökön délelőtt. Az eszköz szív alakú. Sokkal többet üzen a szorgos, céltudatos elfoglaltságnál.

Balogh Tamás

Ragyogó napfényben, a rengeteg gyerek, az egy kis időt erre szakító aktív korosztályba tartozó felnőttek és a nyugdíjasok, szemmel látható örömmel gyűltek össze erre az alkalomra. A magukkal hozott kupakokkal jelezték a komoly szándékukat.

Az eseményt megnyitó Horváth Zsolt polgármester szerint más és több is van ebben a dologban, mint egyszerű segítségnyújtási szándék.

– Elbeszélgettem az ide érkezett gyermekekkel, és nagy örömömre szépen összeraktuk az efféle akciók célját és a módszerét. Nagy öröm volt őket hallani. Mindannyiunk számára fontos, hogy vannak olyan cégek, amelyek az újrahasznosítható dolgainkat összegyűjtik és hasznosítják, hiszen azzal is kisebb környezeti szennyezést okozunk. Ezt a dolgot nekünk azzal kéne kiegészíteni, hogy tudatos felhasználókká váljunk. Együtt kell élnünk környezetünkkel, és meg kell becsülnünk azt.

Az ötletgazdák: Horváth Ircsi és Majláthné Konrád Emília

Ezt már az előttünk járó generációk is gyakorolták. Egy ötvenéves, vagy korábbi falusi háztartásban szinte nem ismertek szemétre kidobandó dolgokat. A szerves anyagokat komposztálták, az éghetőket a tűzhelyekben hasznosították, az újrahasznosíthatókat pedig szintén nem hagyták kárba veszni. Élnünk kell a tapasztalásukkal. Majláthné Konrád Emíliától, aki a dunaföldvári civil kezdeményezések egyik motorjával, a Horváth Ircsivel együtt az ötletgazda és a kivitelezés kovácsaiként is munkálkodott, ezt is hallottuk.

A földvári gyerekek is segítenek elérni a célt Fotók: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

– Létrehoztunk magunknak egy kupakgyűjtő pontot. A környezettudatosság jegyében, hogy ne a szemétbe kerüljenek ezek a műanyagok. Az összegyűjtésük után megpróbáljuk eladni az újra feldolgozó cégeknek. A pénzből a dunaföldvári bölcsődék, óvodák és iskolák udvarain fogunk tartós útfestékkel alkotni. Szabadtéri játékok, ugróiskolák, vonalvezetők, színezők megrajzolására gondoltunk, amikkel a gyerekek a szabadban is jól le tudják kötni magukat. Nem álmokat kergetünk, hiszen az ősz elején meghirdettünk erre egy adománygyűjtő akciót, és a befolyt összegből készítettük el a szívecskét, és a maradékot a kupakok árából fogjuk kiegészíteni, hogy meg tudjuk valósítani a gyerekeknek szánt ajándékunkat. A festéket már meg is rendeltük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!