Kórházi átcsoportosítás

Dunaújváros Tisztelt Lakosság! Kedves Betegeink! Önök előtt is ismert tény, hogy egészségügyi vészhelyzet van érvényben. Központi utasításra a kórházak – így a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház is – rendkívüli intézkedéseket léptettek életbe a koronavírus-járvány terjedésének lassítására és az egészségügyi ellátó kapacitás megőrzésére.

Balla Tibor

Fotó: Zsedrovits Eniko

A lakosságot a következő intézkedések érintik:

  • A kórház-rendelőintézetben átmenetileg megszűnnek a tervezhető, nem sürgős ellátások. Továbbra is elvégezzük azonban az akut ellátást és mindazon ellátási formákat, amelyek halasztása akár középtávon is egészségkárosodást okozhat.
  • Szakrendeléseink és ambulanciáink is minimalizálják tevékenységüket, csak az akut eseteket, illetve azokat a kontrollvizsgálatokat végzik el, amelyek halasztása hátrányos egészségügyi következményekkel járhat.
  • A járóbeteg-ellátó tevékenységünket a rendelőintézetben végezzük, ez alól kivételt képez a sürgősségi ambulancia, a traumatológiai sürgősségi ambulancia, az urológia, a kardiológia, a gasztroenterológia, a pszichiátria, a röntgen, a CT- és ultrahang-diagnosztika, amelyek az eddigi helyükön működnek.

  • Az EKG-vizsgálat a rendelőintézet félemeletén fog működni. A bőrgyógyászati ellátás csütörtöki napokra korlátozódik.

    A tüdőszűrés és más szűrési tevékenység szünetel, a pulmonológiai szakrendelés azonban működik.

    Ezek az ellátási formák is hangsúlyozottan csak sürgősségi eseteket fogadnak.

  • Egyes fekvőbeteg-osztályainkat összevonjuk, hogy az így felszabaduló helyeken infektológiai ellátást végezhessünk.

  • A mozgásszervi rehabilitáció nappali ellátását leállítjuk, az osztályra új beteget nem veszünk fel.

    A gégészet a szemészeti osztállyal közösen a IV. emeleti A szárnyon fog működni. Az általános sebészet összevontan egy szárnyon működik.

    A neurológia a D szárny egyik oldalára költözik, a másik oldalt kijelöltük másodlagos intenzív ellátásra.

    A belgyógyászat az I/D valamint a II/A szárnyon működik.

    Az I/A és a II/B szárnyat infektológiai ellátásra jelöljük ki.

    Kórházunkat érintő változtatásokról a www.pantaleon.hu honlapon kaphatnak folyamatosan frissülő, aktuális felvilágosítást betegeink.

    Előszűrő sátor a kórház előtt

    A Szent Pantaleon Kórház sürgősségi osztályán tilos az átjárás! A sürgősségi és az infektológiai osztályra belépő betegek azonnal sebészi maszkot kapnak.

    A helyi katasztrófavédelemmel felvették a kapcsolatot, a közeljövőben a kórház sürgősségi betegfelvétele egy elő­szűrő sátoron keresztül valósul meg, ahol célzott kérdések és néhány egyszerű alapvizsgálat (testhő, szívfrekvencia, oxigéntelítettség-mérés) után megfelelő helyre irányítják a beteget.

    A betegek beléptetése a kórházi főépületbe kizárólag a sürgősségi bejáratokon keresztül történik (a híd alatti, illetve az új blokk bejárata és pszichiátria). Az aulai

    (hídon keresztüli) bejárást megszüntetik. Mind a személyzet, mind pedig a páciensek közös érdeke, hogy a koronavírus-fertőzés terjedését sikerüljön megállítani, az ellátó személyzet a várható esetszám növekedésének idején is rendelkezésre tudjon állni, ezért nyomatékosan kérik a lakosságot, hogy csakis rendkívül indokolt esetben vegyék igénybe a kórház-rendelőintézet szolgáltatásait.

    A járvánnyal kapcsolatosan a kormányzati zöldszámokon, a 06-80/277-455-ös, illetve a 06-80/277-456-os telefonszámokon, továbbá a www.koronavirus.gov.hu internetes honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!