KMI

2020.07.20. 10:00

Helyi alkotók kollektív tárlata – nem csak dunaújvárosi lakcímkártyával rendelkezőknek

Hosszú hónapok kényszerszünete után pénteken este ismét kiállításmegnyitóra várta közönségét a Kortárs Művészeti Intézet.

Szabó Szabolcs

2020.07.17. Belátások a Dunaújvárosi Képzőművészek közös tárlata Dunaújváros Kortárs Művészeti Intézet Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az 1966 óta rendszeresen jelentkező Dunaújvárosi Tárlat különleges szerepet tölt be a kiállításnak helyet adó intézmény, valamint a város kulturális életében. Az idei mustra a Belátások címet kapta, a seregszemlén pedig több mint harminc helyi, illetve Dunaújvároshoz kötődő alkotó közel ötven munkája kapott helyet a KMI-ben.

Pénteken este az érdeklődőket Deák Nóra, a Kortárs igazgatója, valamint Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte.

 

A KMI művészeti vezetője, Zsinka Gabriella megnyitójában kifejtette, az elmúlt hét évben tapasztalt finanszírozási nehézségek miatt a Kortárs Művészeti Intézet leginkább a kiállításokra fókuszált. Kevesebb forrása és energiája maradt például a nemzetközi kapcsolatok ápolására, az átfogó múzeumpedagógiai programok lebonyolítására, a közösségszervezésre. Mindez remélhetően a következő időszakban azonban változni fog és a KMI ismét a helyi és az országos kortárs művészeti színtér egyik meghatározó, aktív szereplője lesz. Mint az a Belátások sajtóanyagában is olvasható, idén „a városépítés kezdeteinek hetvenedik jubileumára hangolt tematikával jelentkezik a Dunaújvárosi Tárlat. A rendezők így azzal a kéréssel fordultak a kiállító művészekhez, hogy a dunaújvárosi emlék- és élményanyagra, esetleg jövőképre fókuszálva válogassanak régi és új munkáikból. Emlékezzenek társaikra vagy egy-egy letűnt időszakra abból a városból, ahol művésszé váltak, ahol családot alapítottak és dolgoztak, ahol megtalálták és megszólaltatták hangjukat.”

Kiállító művészek: Balla Attila, Baráth Adél, Borgó, Csiki Emese, Csikós Árpád, Endrődy Orsolya, Éri Jenő, Farkas Éva Mária, Feltóti Sándor, Gáspár Aladár, Gombos István, Hegyi Béla, Horváth Helga, Ihász János, Jobbágy Bernadett, Kaszás Tamás, Kelemen Marián Éva, Kiss Anna, ifj. Koffán Károly, Kiss Ervin Gábor, Kosztolányi György, Keserue Zsolt, Martinkó Márk, Melkovics Tamás, Móder Rezső, Palotás József, Páhi Péter, Pók Tímea, Simon Tamás, Szundi Gábor, Tábori Csaba, Vachter János, Várnai Ágnes, Várnai Gyula.

A Belátások szeptember 4-ig várja az érdeklődőket a Kortárs Művészeti Intézetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!