Kilencvenedik születésnapján köszöntötték

2019.03.21. 14:00

Hack Ferenc: egy kalandos életút

Hack Ferenc Béla, a Dunaújvárosi Kohász SE egykori módszertani vezetője kilencvenéves. Ennek alkalmából köszöntötte őt Gombos István, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke és Dunaújváros MJV önkormányzata nevében.

Agárdy Csaba

Ami a legfontosabb: Hack Ferenc remek egészségnek örvend, vidáman, elérzékenyülve és rengeteg történettel fogadta a vendégeket.

Gombos István köszöntőjében elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy régi ismerősként együtt ünnepelhet Feri bácsival és feleségével, Éva nénivel, aki szintén sokáig állt a Kohász alkalmazásában.

– Feri bácsi sok fiatalt tanított meg a sport szeretetére, nagy szerepe van abban, hogy Dunaújváros a Nemzet Sportvárosa lett – mondta Gombos István, majd átadta Orbán Viktor miniszterelnök gratuláló oklevelét, és Cserna Gábor polgármester jókívánságait.

A meghívottként jelen lévő Mátyás Gábor, a Dunaferr Sportegyesület ügyvezető elnöke is régi ismerősként, sőt, tanáraként köszöntötte az ünnepeltet: – Boldog nap ez, kellemes emlékekkel gondolok vissza Feri bácsira. Edzői tanulmányaimat nála kezdtem, és jó kezekben voltam.

Hack Ferenc Béla remek egészségnek örvend Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Több száz tanítványom volt, több kiválóság akadt köztük, volt, aki sportága szövetségi kapitánya lett később – mondta az ünnepelt. Feri bácsi ezután több történetet is elmesélt nem mindennapos életútjáról.

– Gyulán katolikus gimnáziumban érettségiztem. Vallásos nevelést kaptam, az egyházi iskolák nagy tudást adtak a diákoknak. Tanultam latint, franciát, görögöt. Tizenkét éves koromban délelőtt iskolába jártam, délután pedig apám üveges-képkeretező műhelyében dolgoztam, mert apámat elvitték a Szovjetunióba egy hosszabb „üdülésre”. 1949-ben harminchét kilósan jött haza. Az érettségi után elvégeztem a Testnevelési Főiskola tanári szakát, harmincnégy sportág elméletét és gyakorlatát tanultuk meg. Majd Szegeden szereztem diplomát a műszaki főiskolán. Mégis fizikai munkás lettem, de azzal sem volt semmi bajom.

Hogyan lett egy tanáremberből melós? A válasz egyszerű: – Kevés volt a fizetésem, 1020 forint, de ebből ötszáz forintot be kellett fizetni a békekölcsönre, és elő kellett fizetni a Népszabadságra. Ezért elmentem fizikai munkát végezni, megérte, hiszen 1800 forintot vihettem haza. Senki sem tudta, hogy tanár vagyok, titkolni kellett, mert ha kiderült volna, akkor megbüntetnek azon a címen, hogy a dolgozó nép pénzén nem ezért tanultam. Ilyenek voltak az ötvenes évek.

Budapestről négy évre Ózdra került azt NB I-es férfi kézilabda-csapat edzőjének.

– Az első évben kieső helyen álltunk, a negyedikben már ötödikek lettünk. Ózdról Dunaújvárosba úgy kerültem, hogy 1968-ban megpályáztam a Kohász módszertani vezetői állását, meg is kaptam, majd itt ragadtam. Az összes sportág hozzá tartozott, több tucat edzővel dolgozott együtt, az évtizedek alatt rengeteg szép emléket kapott. Végül a kilencvenéves ünnepelt fátyolos szemekkel mondott köszönetet azért, hogy így megemlékeztek róla:

– Nagyon jólesik, hogy gondoltatok rám!

Feri bácsi! Reméljük, még sok születésnapján gondolhatunk önre!

Hack Ferenc Béla kilencvenéves lett

A dunaújvárosiak, főleg a sportot kedvelők, csak „Hackferiként”, vagy „Hackferi bácsiként” ismerik.

Harminc évig dolgozott a város sportjáért, ezért talán kevesen gondolnák, hogy Gyulán született, és 1968-ban költözött Dunaújvárosba.

Édesapja üveges-képkeretező, édesanyja háztartásbeli volt. Feri bácsi előbb Szegeden a műszaki főiskolát, majd Budapesten a Testnevelési Főiskolát végezte el – tanári és szakedzői képesítést is szerzett. 1968-tól, tehát a városba érkezte után rögtön, a Dunaújvárosi Kohász SE módszertani vezetője lett – vagyis a klubnál dolgozó edzők munkáját irányította, fogta össze.

A Kohásznál betöltött pozíciója mellett harminc évig segítette a városban az edzők felkészítését, oktatását. Feleségével négy gyermeket neveltek, hat unoka és két dédunoka életét egyengetik a nyugdíjas évek alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!