A Lorántffy diákjainak több feladatuk is volt

2019.12.13. 12:00

Döntősként sikerrel vetélkedtek betegjogokból

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma önálló szervezeti egységeként működő Integrált Jogvédelmi Szolgálat betegjog-tudatosító, interaktív csapatversenyén a Lorántffy iskola mindkét csapata bejutott a november végi döntőbe.

Balla Tibor

A 11/3-as osztály csapata (Csehi Tímea, Moravecz Nikolett, Tóth Dorina, Kugler Anna Diána, Kovács Petra Vivien; póttagok: Molnár Réka, Rózsavölgyi Ramóna) az 5. helyen végzett a döntőben. A csapatot Bozsó Krisztina Zsanett tanárnő segítette. Csehi Tímea, Tóth Dorina és Kugler Anna Diána beszámolójából szemezgettünk: A verseny kezdetekor a csapatokat kísérő tanároknak helyet kell cserélniük egymással. Egy nagyon szimpatikus, segítőkész kísérőt kaptunk, akit – saját kérésére – „Gyere ide, tanár úr!” mondattal szólítottunk meg.

Megvizsgálták, milyen betegjogokat sértettek a helytelen bánásmóddal

A bemutatkozás után az első feladat activity volt, amit nem teljesítettünk a legjobban, de tudtuk, hogy lesz még alkalmunk bizonyítani. Egyik feladat követte a másikat, a tőlünk telhető legjobban megoldottuk. Fogalmakat kellett beillesztenünk a megadott szövegekbe, majd ideális intézményt kitalálni látássérülteknek, amit egy 2 perces riport során előadtunk és vázoltunk. Ebéd után meglepetésünkre egy telefon várt minket az asztalon. A következő feladatban fogadnunk kellett egy hozzátartozótól érkező kórházi hívást. Ezt maximális pontszámmal teljesítettük. Az utolsó feladat szerintünk nehezebb volt, mint a többi. Egy betegtől érkezett panaszt kellett elemezni. Itt vázoltuk a bíráknak, mi történt, milyen betegjogokat sértettek a helytelen bánásmóddal az egészségügyi dolgozók, mit tehet a betegjogi képviselő, majd bemutattuk, hogyan kellett volna zajlania megfelelően a beteg kivizsgálásának. Ezt követően a zsűri kivonult megbeszélésre. Addig a versenyzők és kísérőik megnézték a kisfilmeket, amiket előzetes feladatként beküldtek a csapatok. A zsűri eredményt hirdetett, mi ötödikek lettünk. Vegyes érzésekkel indult a nap, a végére kellemes csalódás lett.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!