Nívós verseny

2019.03.26. 11:00

„Charles Babbage” országos AutoCAD verseny

Az iskola 1992-ben indította el a „Charles Babbage” Országos AutoCAD versenyt középiskolás diákok részére.

Tóth Alexandra

Később ez a verseny a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet bekapcsolódásával Országos Szakmai Tanulmányi Verseny lett. 2009-től az OKJ változása miatt a versenyben megszűnt a tantárgyi kategória, és csak végzős technikusok vehetnek részt a versenyen, amelyet azóta CAD-CAM informatikus OSZTV versenynek neveznek.

A Bánki vezetősége úgy döntött, hogy hagyományt teremtve újra elindítja a „Charles Babbage” Országos AutoCAD versenyt, amelyen a középiskolás diákok bármelyik évfolyama részt vehet. Ezért hirdették meg 2011-ben a kétfordulós „Charles Babbage” Országos AutoCAD és Inventor versenyt, amelyhez a pályázat keretében TÁMOP-támogatást is nyertek.

A nehéz feladatok ellenére a hangulat remek volt Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A versenyen elindulhatott bármely 9–14. évfolyamos középiskolai (szakgimnáziumi, szakközépiskolai és gimnáziumi) tanuló, aki kedvet érzett arra, hogy fölmérje tudását az AutoCAD vagy az Autodesk Inventor kategóriákban.

Már második éve a Dunaújvárosi Egyetemmel közösen szervezik a versenyt. Ebben a tanévben a verseny első fordulóján, február 26-án 11 iskola 94 versenyzője vett részt a két kategóriában. A három óra alatt az interneten elküldött feladatokat minden versenyző a saját iskolájában oldotta meg, majd azokat interneten elküldték a Bánkiba, a zsűrinek. A feladatok értékelése után mindkét kategóriában az első 10 versenyzőt hívta be a versenybizottság a 2019. március 23-ai a döntőbe, ahol a diákok 10 különböző iskolát képviseltek. TA

Két feladattípus

AutoCAD: 2D-s műszaki rajzot kellett készíteni minta alapján, valamint egy alkatrészről 3D-s modellt a modelltérben, majd papírtérben nézetablakok alkalmazásával, vetületeket beméretezve műhelyrajzzá alakítani a 3D-s ábrát. Autodesk Inventor: alkatrészmodellek készítése, alkatrészekről 2D-s rajzok készítése metszetben, nézetben, valamint az összeállításról összeállítási rajz előállítása. Összeállítási modellek és szerelési szimuláció létrehozása volt a feladat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!